El cap del Servei de Medicina Preventiva del Clínic no veu “raó mèdica per suspendre el MWC”

Assegura que el virus pot arribar "abans, durant o després" del congrés

El cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, el doctor Antoni Trilla, no veu “raó mèdica” per suspendre el Mobile World Congress (MWC) pel coronavirus i no creu que “la introducció d’un, dos o tres casos importats necessàriament comporti un risc d’epidèmia important” per a Catalunya. Així ha respost en una entrevista a l’ACN preguntat pel posicionament de l’investigador Oriol Mitjà, professor de malalties infeccioses i salut global, que ha instat a ajornar el congrés si es vol assolir el “risc zero” de contagi. “La decisió més racional és continuar amb el Mobile”, recalca el doctor Trilla, i assenyala també que la probabilitat que arribi el virus és “ínfima, però mai és zero”.

Publicitat

El doctor Trilla considera que la decisió “més racional” atenent a raons mèdiques és mantenir el Mobile i argumenta que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) no ha recomanat de moment suspendre cap tipus d’esdeveniment ni viatges; que la situació està “una mica més controlada” a la Xina després que hagin passat algunes setmanes; que, a més, l’organització del Mobile, GSMA, ha anunciat mesures addicionals per evitar el contagi dins els recintes firals i que a Catalunya no hi ha casos de coronavirus ara com ara. “Les opinions de col·legues meus són molt respectades”, ha deixat clar Trilla preguntat per aquesta qüestió, i ha afegit que “cadascú pot interpretar les dades o els models de forma diferent”.

El cap del Servei de Medicina Preventiva del Clínic indica que, tenint en compte els temps i els casos importats arreu del món, s’està veient que les cadenes de transmissió no són molt llargues en cap país excepte a la Xina, a la província de Hubei, a partir del focus original. “Podrem tenir algun cas importat, en tenim dos formalment [a l’estat espanyol], i la nostra feina és que la cadena de contagi no sigui eficaç. Però això ens pot passar abans del Mobile; durant el congrés, quan vindrà una mica més de gent, o després”, adverteix.

Sobre les dificultats per seguir els contactes d’un eventual cas de coronavirus durant el congrés de telefonia mòbil, Trilla explica que això també pot passar, per exemple, en vols internacionals i que cada dia poden arribar ciutadans infectats des de pràcticament qualsevol indret del món. “La probabilitat que això succeeixi és ínfima, però mai és zero”, destaca.

“Imaginem que se suspengués el Mobile, què s’hauria de fer amb tots els creuers, avions o partits europeus de futbol, que mouran milers de persones?”, raona, i afegeix: “Cada dia per l’aeroport del Prat passen més de 150.000 viatgers, això és un Mobile i mig. Pot venir alguna persona contagiada amb el virus, i tant, però no es poden tancar tot un país ni les seves fronteres”. Davant d’aquesta situació, el doctor Trilla recomana continuar fent amb normalitat seguint les mesures de prevenció recomanades amb caràcter general, com rentar-se sovint les mans o tapar-se la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús en tossir o esternudar.

La previsió en què es treballa: l’epidèmia es controlarà en uns mesos

El doctor Trilla explica que fins ara les previsions de la propagació del nou coronavirus s’han anat complint. Entrava dins les previsions que, quan s’haguessin detectat més de 50 casos fora de la Xina, a Europa n’hi hagués algun, i així ha estat; que aquests casos haguessin estat en contacte amb altres persones, que s’anirien seguint, aïllant o posant en quarantenes. “Està passant i s’està fent el que s’esperava”, ha resolt.

Aquest epidemiòleg de referència diu que és optimista i que confia, tenint en compte les dades i els esforços que s’estan fent, que l’epidèmia del nou coronavirus s’acabi controlant. El doctor Trilla explica que hi ha tres escenaris sobre la taula. Un és que l’epidèmia s’acabi controlant relativament ràpid, en setmanes o un o dos mesos; un escenari que reconeix que possiblement és “massa optimista”. El segon, que és el que es treballa amb “més rigor”, és que s’acabi controlant, però amb més temps, en sis o nou mesos. El tercer és que, fora de control, l’epidèmia s’estengui més enllà de la Xina i s’acabi incorporant a la plantilla de virus de cada hivern a tot el món, entre els quals hi ha altres coronavirus, que provoquen refredats, indica Trilla.

Període d’incubació

Sobre el període d’incubació, que segons un estudi de científics xinesos podria estendre’s fins a 24 dies, el doctor Trilla ha explicat que de moment cap agència mèdica oficial ha trobat cap evidència “prou sòlida” per allargar els períodes de quarantena, que ara se situen en 14 dies. Trilla ha puntualitzat que la majoria de persones incuben el virus entre 5 i 7 dies, però que sempre hi ha qui se situa al final de la corba i que per això el període s’allarga a 14 dies.

Aquest esquema de l”autopista central’ per on passen la majoria de persones es reprodueix en el fet que algú pugui contagiar la malaltia tot i no tenir símptomes. La majoria de persones la transmeten quan tenen febre, tos o altres símptomes, però també es pot contagiar quan encara no se’n tenen, encara que aquesta possibilitat no sigui la via preferent.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes