Europa li diu al Regne Unit que “la mida sí que importa”

Von der Leyen reivindica la seva oferta comercial "única"

La presidenta de la Comissió Europea, Úrsula Von der Leyen, ha assegurat en un debat a l’Eurocambra sobre el Brexit que la seva oferta per tancar un acord de lliure comerç amb el Regne Unit és “única” i que “mai abans” s’ha posat sobre la taula. “En el món actual, la mida sí que importa”, ha reivindicat l’alemanya, apostant per un pacte de noves relacions “ambiciós” amb els britànics. Tot i això, Von der Leyen s’ha mostrat oberta a “discutir tots els models” possibles, però ha avisat al primer ministre Boris Johnson que qualsevol acord “comporta obligacions” per a totes les parts implicades.

Publicitat

En aquest sentit, la Comissió Europea, encarregada de les negociacions, ha reiterat que volen “competència justa” amb el Regne Unit per poder firmar un acord de lliure comerç sense quotes ni taxes.

Von der Leyen ha reconegut estar “sorpresa” per les referències de Boris Johnson al “model australià”, ja que Canberra i Brussel·les no tenen cap acord de lliure comerç. “Volem ser més ambiciosos”, ha remarcat l’alemanya.

Posicions allunyades

Un cop ratificat el Brexit, Brussel·les i Londres s’enfronten ara a la negociació de la futura relació. Les posicions comencen estant allunyades i deixant en evidència que les converses per assolir un acord, que s’hauria d’enllestir en els pròxims deu mesos, no seran fàcils.

Fa dues setmanes Brussel·les va proposar un acord de lliure comerç “molt ambiciós” a Londres condicionat a què se segueixin les regles i estàndards comunitaris, però el primer ministre britànic, Boris Johnson, ha rebutjat fer-ho.

“No hi ha la necessitat que hi hagi un acord de lliure comerç que suposi acceptar les regles de la Unió Europea”, va remarcar Johnson recentment.

Johnson ha deixat clar que vol un acord comercial similar al del Canadà però, en cas que no sigui possible, ha plantejat la possibilitat de tenir una relació sense un tractat comercial, com la que els 27 tenen amb Austràlia. Aquesta relació es basaria en acords sectorials i la resta d’intercanvis es regeixen per les regles de l’Organització Mundial del Comerç.

El primer ministre britànic sí que s’ha compromès a què les empreses britàniques no facin competència deslleial a les europees, tal com ha demanat la CE.

Johnson també s’ha mostrat disposat a complir la segona exigència de Brussel·les: un acord de pesca que permeti l’accés dels vaixells comunitaris a aigües britàniques. El primer ministre britànic ha apostat, però, per negociar cada any les quotes pesqueres per prioritzar-ne l’accés als vaixells britànics.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca