El govern espanyol descobreix que l’exaltació del franquisme hauria de ser un delicte

Lastra anuncia que el nou Codi Penal el convertirà en delicte

Publicitat

La número dos del PSOE, Adriana Lastra, ha reconegut aquest dilluns que encara no ha vist cap esborrany de la reforma del Codi Penal, un projecte en què està treballant el Ministeri de Justícia que dirigeix Juan Carlos Campo i que convertirà en delicte, ha anunciat, l’exaltació del franquisme.

“Exhumarem les víctimes que encara es troben a les fosses comunes, retirarem la simbologia franquista que encara hi ha en llocs públics i reformarem el Codi Penal perquè l’apologia i l’exaltació del franquisme siguin per fi un delicte”, ha anunciat la portaveu del PSOE al Congrés.

Amb aquesta decisió, es fa un salt pel que fa a l’acord de coalició amb Unides Podem, que es limitava a prohibir l’exaltació i l’enaltiment del franquisme en llocs d’accés públic. “En democràcia no s’homenatja ni dictadors ni tirans”, ha justificat Lastra.

Lastra no ha contestat la pregunta sobre si el PSOE està disposat a separar la revisió del delicte de sedició de la modificació per incloure-hi el consentiment exprés com a condició per distingir una agressió sexual d’una relació consentida, com prefereix Unides Podem.

Publicitat

L’única cosa que ha assegurat és que la reforma del Codi Penal “no es negocia amb els territoris”, per la qual cosa ho ha deslligat de la taula de diàleg que està pendent de constituir-se entre l’executiu espanyol i el Govern català.

Sobre l’exigència del president de la Generalitat, Quim Torra, d’introduir la figura del mediador en aquesta taula, Lastra ha rebutjat la iniciativa perquè la considera “una cosa del passat” innecessària, perquè el PSOE té la voluntat d’iniciar aquest diàleg amb transparència, de manera que els mediadors siguin “els 47 milions d’espanyols”.

La secretària general del partit i portaveu al Congrés ha assegurat que el president Pedro Sánchez té el compromís ferm de “treballar per superar” el conflicte amb l’independentisme a Catalunya, si bé ha admès que, per tal que la taula tingui èxit, cal que a l’altra banda hi hagi “uns interlocutors amb el mateix convenciment”.

Lastra ha qualificiat d'”interessant” l’entrevista que ha concedit el líder d’ERC, Oriol Junqueras, al programa ‘Salvados’ de la Sexta perquè, al seu parer, situa els pressupostos generals de l’Estat “en el lloc en què han d’estar, al Congrés” alhora que s’ha mostrat “segura” que “tiraran endavant perquè seran excel·lents”.

Sobre la composició de la taula, ha assenyalat que a ella no li importaria que el vicepresident segon, Pablo Iglesias, formés part de la delegació del Govern espanyol en aquesta taula de diàleg, però ha restat importància a la composició perquè el gabinet de ministres està “molt unit”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca