L’Audiència Nacional vol arruinar Boye amb fets del 1988

La sala demana l'embargament de béns i "aprofundir en la investigació patrimonial" de l'advocat, que recorrerà

L’Audiència Nacional ha acordat embargar el patrimoni de Gonzalo Boye, advocat de Carles Puigdemont i Quim Torra, per pagar una indemnització a l’empresari Emiliano Revilla per haver participat en el seu segrest l’any 1988. La sentència del cas, dictada el 1996, estableix que la indemnització, de 200 milions de pessetes (1,2 milions d’euros) l’han de satisfer els tres condemnats. Fa dos anys, l’advocat de Revilla va demanar reactivar l’embargament a Boye, que va al·legar que la responsabilitat civil del cas havia prescrit feia quinze anys. Una nova interlocutòria de l’Audiència Nacional refusa la prescripció i ordena ”fer efectius” els embargaments i ”aprofundir en la investigació patrimonial” de l’advocat, que recorrerà la decisió.

Publicitat

La sentència és del 1996 i el 2008 l’AVT va sol·licitar una investigació patrimonial dels condemnats a la causa. La fiscalia ja va demanar aleshores la investigació patrimonial de Boye però no va reclamar-ne la indemnització perquè l’Agència Tributària va informar de la situació d’insolvència de l’advocat després de deu anys a la presó. Segons l’Audiència Nacional, aquesta actuació de la fiscalia, va interrompre el termini de la prescripció de la responsabilitat civil i per això, obre la possibilitat que Boye hagi de pagar aquesta indemnització.

La fiscalia va informar l’abril del 2019 que considerava prescrita la responsabilitat civil i la resolució de l’Audiència compta amb el vot particular d’un dels magistrats, Ramón Sáez Valcárcel, que considera que la responsabilitat civil ha prescrit un cop han passat 15 anys. “La decisió que hem adoptat altera la doctrina que es venia aplicant en l’execució de sentències, fent impossible la prescripció de la responsabilitat civil declarada en sentència ferma al considerar que interromp la prescripció la petició del fiscal”, argumenta.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes