L’acord recull fer canvis en el model d’escola catalana

A l’agenda pel retrobament compartida entre la Generalitat de Catalunya i el govern espanyol no hi és el dret a l’autodeterminació ni es fixa la Constitució com la línia vermella de la negociació. Hi ha moltes coses, en concret 44 -unes 21 més que els 23 punts del president Mas i dues menys que els 46 de Puigdemont-, que recullen les promeses de sempre: reforma del sistema del finançament, el compromís de pagar les inversions i el comodí del públic, la regeneració democràtica.

Hi ha un punt, en concret el 25, que recull el següent: ‘Sí. La nueva Ley de Educación contendrá la normativa que afecta al modelo de escuela catalana’.

No sé si recordem què va passar en el darrer Congrés del PSC del mes de desembre passat. Els socialistes van agafar el debat de la llengua i del model lingüístic que fins aleshores Cs havia explotat com a arma de confrontació per plantejar un sistema que eviti la “instrumentalització” de la llengua del “nacionalisme pel procés independentista”: “Farem de la diversitat lingüística a Catalunya un actiu, defensant el català i el castellà a través d’un model plurilingüe a l’escola amb la flexibilitat que la realitat sociolingüística present al nostre país exigeix”.

Més enllà del recorregut que pot tenir aquesta agenda, ja que el pessimisme és comprensible només donant un cop d’ull a l’hemeroteca, cal estar molt atents a la futura llei d’educació -la vuitena des del 1970- perquè pot servir de pretext per posar en escac el paper del català.

Seria per emmarcar que la famosa taula de diàleg amb la qual s’ha de resoldre un tema que no inclou, el dret a l’autodeterminació, acabi amb una llei estatal que posa barreres al sistema educatiu català. Seria un autogol gloriós i digne del moment que vivim.

Mecenes de la Nova Cultura

Si creus en un periodisme que analitza l'actualitat sense pressa, nosaltres som la teva revista. Fes-te mecenes de la nova cultura des de només 2€ al mes.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca