Una plataforma digital liderada per l’IEC reunirà tota la informació de la història de la Catalunya carolíngia

Entre la documentació disponible hi haurà fotografies originals i recreacions de mapes de l'època

Publicitat

Una plataforma digital liderada per l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) reunirà tota la informació de la historia de la Catalunya carolíngia. En total agrupa divuit volums amb més de 6.000 documents. Uns arxius que permeten conèixer de primera mà l’evolució de la societat i l’economia d’aquesta franja històrica. El contingut estarà en obert i es complementarà amb fotografies originals i recreacions de mapes de l’època. Segons els impulsors del projecte, batejat amb el nom de CATCAR, es tracta d’una base de dades “que es podrà aplicar a la recerca social en diferents disciplines”. Més enllà de la vessant exclusivament documental, també volen que sigui una proposta lúdica i didàctica per tota la ciutadania.
El projecte CATCAR: Patrimoni Digital al Servei de la Innovació Social s’ha presentat aquest dimecres al matí al Palau dels Reis de Mallorca, a Perpinyà. A l’acte hi han participat representants dels sis socis que en formen part: l’IEC, l’Institut Mediterrani d’Estudis i Recerca en Informàtica i Robòtica (IMERIR); la Universitat de Barcelona (UB); el Departament dels Pirineus Orientals (CD66); la Universitat de Perpinyà-Via Domitia (UPVD), i la Universitat de Lleida (UdL), com a soci associat.

Per a aquesta iniciativa s’ha escollit un període clau de la història europea que ha prefigurat la construcció de l’actual Unió Europea: el món carolingi. La documentació referent a aquests comtats fins a l’any 1000 ha estat publicada en el si de la col·lecció «Catalunya Carolíngia» (Barcelona, Institut d’Estudis Catalans, 1926-2020), en vuit toms. Aquests agrupen un total de divuit volums amb més de 6.000 documents de l’àmbit del dret públic i, sobretot, del dret privat (testaments, vendes, donacions o permutes), que permeten conèixer l’evolució de la societat i l’economia de l’època.

La documentació estarà disponible per als investigadors i usuaris de tot el món, en accés obert i sota llicència ‘Creative Commons’. A més de la tasca de passar del suport analògic al digital, la plataforma virtual comptarà amb uns requisits propis que potenciaran i complementaran la informació publicada. Per exemple, a partir de l’explotació de les dades topogràfiques, es crearan representacions cartogràfiques, de manera que l’usuari pugui dominar el paisatge carolingi.

Per als impulsors del projecte, “l’explotació de les dades recollides en aquesta documentació donarà com a resultat un instrument innovador que es podrà aplicar a la recerca social pluridisciplinària”. Creuen que pot ser molt útil en estudis d’antropologia, geografia, economia, estadística i altres disciplines socials. També defensen que “els resultats del projecte seran extensius a problemes i desafiaments actuals: canvi climàtic, aparició i desaparició de cultius, mobilitat social, accidents geometeorològics, etc. amb un especial interès per als gestors de planificació territorial”.

Publicitat

Una proposta lúdica i didàctica

Més enllà del valor documental, el CATCAR vol anar més enllà i transformar la base de dades en experiències tangibles, didàctiques i lúdiques, que permetin fer de la història del període carolingi una proposta atractiva. Per fer-ho s’han ideat diverses accions dirigides al públic escolar i als ciutadans. Una d’elles serà la creació d’una experiència immersiva multimèdia a partir de la fabricació de productes basats en tecnologia avançada, com ara realitat augmentada, els elements tridimensionals o les il·lusions òptiques.

També s’organitzaran uns itineraris, en forma de gimcanes geolocalitzades, que es faran en espais oberts amb el suport de tecnologia mòbil. Finalment, s’ha decidit crear aplicacions especials enfocades a l’època de la Catalunya carolíngia.

El president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Joandomènec Ros, ha assegurat que és normal que “àmbits que puguin semblar molt clàssics” s’hagin acabat “digitalitzant” i adaptant a “les noves tecnologies”. Segons Ros és precisament aquí on s’emmarca la tasca de l’institut: “facilitar a la ciutadania l’accés als diferents estudis”. “És un pas més en el deure que tenim, ens devem al país que ens finança i que ens va crear fa més d’un segle” ha afegit.

Un projecte amb finançament europeu

El CATCAR disposa d’un pressupost de 713.278 euros. El projecte ha estat cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través d’un programa per reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera d’Espanya, França i Andorra. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres a través d’estratègies conjuntes.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca