Puigdemont reivindica la DUI com “l’única opció digna”

Diu que l'Estat va actuar amb "venjança" per liquidar l'aspiració de Catalunya de decidir el seu futu

Publicitat

El president legítim de la Generalitat Carles Puigdemont ha denunciat el “cop d’estat” de l’aplicació de l’article 155. L’excap de l’executiu ha comparegut per videoconferència des de l’Eurocambra a la sessió de la comissió d’investigació del 155 del Parlament des d’on ha demanat “responsabilitats” als impulsors de l’aplicació de l’article.

Puigdemont ha defensat la DUI com “l’única opció digna i democràtica” el 2017, i ha afegit que l’Estat va actuar amb “venjança” contra tota la ciutadania de Catalunya per liquidar la seva aspiració de decidir el propi futur. Els consellers Pere Aragonès, Mariàngela Vilallonga, Damià Calvet, Miquel Buch, Meritxell Budó, Àngels Chacón i Jordi Puigneró han assistit a la primera intervenció de Puigdemont, abans de marxar a la reunió del Consell Executiu.

El president legítim ha insistit que “no es pot passar pàgina innocentment” sense que els responsables del 155 assumeixin responsabilitats”. El líder de JxCat ha demanat superar una “cultura del 155” que creu que està “molt arrelada” a Espanya: “Aquesta pàtria seva no ens interessa”, ha deixat anar. “No ens hi poden obligar, el futur el decidirem i el lluitarem nosaltres”, ha reblat.

Puigdemont també ha admès que convocar eleccions a canvi d’aturar el 155 hauria estalviat “molt dolor”, però ha apuntat que l’aleshores president espanyol, Mariano Rajoy, no va donar “cap garantia” d’aturar l’aplicació de l’article. “Si l’Estat hagués donat garanties, jo hauria convocat eleccions, no puc ser més clar”, ha sentenciat. De fet, Puigdemont ha asseverat que la DUI va fer avançar el país i que, en canvi, el 155 el va perjudicar i fer retrocedir.

Publicitat

En la seva segona intervenció, Puigdemont ha mostrat un cert “pessimisme” de cara al futur, ara amb Pedro Sánchez al capdavant del govern espanyol. Ha afirmat que el líder del PSOE “estava a la cuina del 155”, tot i que ha apuntat que l’escenari d’actuar amb govern de coalició a l’Estat és nou. “Val la pena que hi dediquem una mirada diferent de la que faríem a un govern de Rajoy”.

Sense Cs, PSC ni PPC

Diputats de JxCat, ERC, CatECP i CUP-CC -a més del president del PDeCAT, David Bonvehí- han escoltat la intervenció de Puigdemont des de la sala de grups del Parlament, amb l’absència de representants de Cs, PSC-Units i PPC -com és habitual en aquesta comissió.

Durant el debat dels grups, el diputat de CatECP Marc Parés ha opinat que la DUI va ser un “error polític” ja que hi havia “alternatives”, com ara les eleccions. El cupaire Carles Riera ha preguntat a Puigdemont si creu que l’Estat va transgredir els seus propis límits “legals, normatius i constitucionals”. El president legítim ha lamentat que l’Estat no hagi respost mai si renunciarà a la violència per impedir la independència de Catalunya.

El diputat d’ERC Jordi Orobitg ha aplaudit que la voluntat del Govern de Puigdemont fos trobar una solució per la via de la negociació amb l’Estat. L’excap de l’executiu ha indicat que sense mediació internacional es fa “difícil” que la via del diàleg tingui gaire recorregut. Per últim, la portaveu adjunta de JxCat Gemma Geis ha constatat que Puigdemont no hauria d’haver intervingut a la comissió com a president “legítim” sinó, “simplement”, com a president de la Generalitat.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca