Dimarts 26 Maig, 2020

No som República, però un dia vam ser poble

Més llegits

Desobeir per a rescatar les persones

Dubto, tot i que tampoc m'estranyaria, que encara quedi algú dins l'independentisme que s'hagi sorprès pel caràcter amb el...

Vergés apunta a una unificació de les fases: “Els indicadors són molt bons”

"Tenim indicadors molt bons en les tres zones i això ens fa pensar que podem avançar en aquest sentit"....

L’OMS comença a descartar una altra onada important de contagis

La directora de Salut Pública de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), María Neira, ha indicat aquest dilluns que...

El Parlament podrà investir a distància

JxCat, ERC i la CUP tiraran endavant conjuntament la reforma del reglament del Parlament després que aquest dilluns s'hagi...

Les farmacèutiques van rebutjar treballar en la preparació contra epidèmies el 2017

L'ONG Corporate Europe Observatory assegura que el lobby de les farmacèutiques va rebutjar el 2017 una proposta de la...

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

“Eleccions, eleccions, eleccions”, no es parla d’altra cosa. Això no havia d’anar d’interessos partidistes, però han acabat caient en la trampa. Els partits polítics, un cop més, han deixat de veure que l’adversari és a Madrid i s’han centrat en qui ocupa més cadires grogues al Parlament de Catalunya. I així és com han desgastat “el procés”.

Em trobo en un punt en què no vull ni analitzar les decisions que prenen els de dalt; que facin el que vulguin que jo ja respondré de la manera que em sembli més apropiada a les urnes. Perquè, per primera vegada i molt en contra del que he pensat sempre, no tinc ganes d’anar a votar. No hi ha cap projecte sobre la taula que em sembli creïble, no hi ha ningú que em generi confiança, i també s’ha de dir que… per quin motiu cal anar a votar si després alteren els resultats electorals en funció de les conveniències de l’Estat espanyol i ni tan sols el nostre Parlament -que teòricament és sobirà- s’hi oposa?

Fa massa temps que l’independentisme parlamentari s’omple la boca de discursos plens de paraules buides de contingut. Són a la deriva. Dubto molt que cap dels partits independentismes sàpiga cap on va, exceptuant l’objectiu d’obtenir la presidència de la Generalitat, és clar. Però la qüestió important és que ningú va sortir a defensar un referèndum per acabar anant a eleccions de manera continuada. Volíem ser un Estat i, els qui van ser al carrer, van deixar-se apallissar per defensar el dret a vot. No conec ningú que es deixés obrir el cap per poder triar un altre govern autonòmic, ni per acordar una mesa de diàleg amb un Estat que sempre s’ha negat a negociar i que ha exercit la repressió sense cap tipus de mirament.

Per cert, on és el Tsunami Democràtic quan se’l necessita? Suposo que ara no convé que hi hagi merder, oi? O potser s’han adonat que ja no hi ha la quantitat de gent que abans obeïa les instruccions de les organitzacions mobilitzadores? Suposo que quedar-se sense voreres a Urquinaona no els va fer massa gràcia, ni veure cremar quatre contenidors a Barcelona, tampoc. Així doncs, els va millor el silenci, que facilita els partits ho maneguin tot al seu aire, que diuen que la feina s’ha de fer als despatxos.

Estancats, estem estancats. I sí, s’ha de reconèixer i fer autocrítica. Però hi ha una cosa que no hem de perdre de vista: el poder de canviar les coses és i ha estat sempre a les nostres mans. Fent un cop d’ull ràpid al passat, després de molts anys en què l’independentisme era absolutament minoritari, un 11 de Setembre, de manera pràcticament espontània, més d’un milió de persones van inundar els carrers de Barcelona al crit d’independència. Dubto molt que a Artur Mas li fes massa gràcia la situació, però es va trobar davant d’un problema molt seriós: o deixava el càrrec o escoltava la petició de la gent. No tenia més opcions. I no seré jo qui defensi a Mas, però va ser això el que va desencadenar un 9N que, posteriorment, ens va portar a l’1 d’octubre.

Si ens ho mirem des d’aquesta perspectiva, la situació actual hauria de ser molt més fàcil de gestionar. Al llarg d’aquests anys hem passat per una quantitat bestial de situacions, potser que comencem a fixar-nos en què vam encertar i en què vam errar. I, com que a hores d’ara el temps ja no és un condicionant, recomposar-nos per tornar a començar.

Bé és cert que molts hem arribat a la conclusió que és absurd sortir a manifestar-nos, que per molts milers de persones que surtin al carrer, les manifestacions acaben servint per a no res. Però malgrat el meu escepticisme, a vegades penso que potser no estem dirigint l’energia i els esforços en la direcció correcta.

És una evidència que els partits polítics estan centrats en aconseguir majories per poder governar. Deixem-los fer. Centrem-nos en quines opcions tenim a l’abast. Perquè sí, tal com diu Jordi Cuixart, estic segura que ho tornarem a fer; ho tornarem a fer si nosaltres volem, sense comptar amb qui ocupi els càrrecs a les institucions. Si passem al davant no patiu, ja ens seguiran.

No som república però un dia vam ser poble. I va valer la pena. Ens van dir que havíem d’empènyer i empènyer. I doncs, quan ens hi posem?

- Publicitat -

Mirall és possible gràcies al suport dels seus subscriptors i mecenes. Amb només 2€/mes podem enfortir aquesta aposta periodística sense embuts.

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Breus

Podemos descobreix la “guerra jurídica” de l’Estat

El portaveu d'Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, ha denunciat aquest dimarts que l'informe de la Guàrdia Civil sobre la manifestació del 8-M que...

Les farmacèutiques van rebutjar treballar en la preparació contra epidèmies el 2017

L'ONG Corporate Europe Observatory assegura que el lobby de les farmacèutiques va rebutjar el 2017 una proposta de la Comissió Europea per treballar en...

Catalunya concentra gairebé la meitat dels assaigs clínics de la covid-19 a l’Estat

Catalunya concentra gairebé la meitat dels assaigs clínics sobre la covid-19 que s'estan duent a terme a l'Estat. Segons dades recollides per Biocat a...

El Parlament podrà investir a distància

JxCat, ERC i la CUP tiraran endavant conjuntament la reforma del reglament del Parlament després que aquest dilluns s'hagi evidenciat un trencament amb la...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca