No tornem al debat dels presos i els exiliats

La pantalla de presentar com a caps de cartell als represaliats polítics és una etapa superada. I això no vol dir que s’hagi de renunciar a la força moral i política dels presos i preses polítics, com tampoc dels exiliats, sinó que cal començar a fer política efectiva.

En les darreres cites electorals, en totes, les catalanes, les generals, les europees i les municipals, han sigut una gran oportunitat perquè l’independentisme militant demostrés a les urnes que els represaliats no estan sols. I realment no ho estan. Puigdemont i Junqueras van donar dues victòries inqüestionables el 28-A al Congrés i el 26 de maig al Parlament Europeu i les llistes independentistes han continuat dominant el mapa electoral. Però amb la nova cita que ens ocupa, la catalana -encara amb data per determinar-, l’objectiu dels partits independentistes hauria de ser el de plantejar una legislatura que es pugui culminar amb la proclamació del nou Estat català sense caure, de nou, en les desobediències estèrils i el simbolisme.

Això no vol dir que els presos i els exiliats no puguin anar a les llistes, sinó que ja es tingui previst el procediment amb el qual s’actuarà per no repetir les escenes de confrontació de la legislatura anterior. Poden ser el cap de llista simbòlic per tenir un tàndem que reforci la candidatura, o tancar com a gest de reconeixement, però no es pot insistir amb segons quines investidures si una de les parts no està disposada a desobeir.

Pensem amb llistes efectives, amb programes efectius per tenir un govern que faci efectiu el seu mandat democràtic. No caiguem, de nou, en els mateixos errors que han matat la legislatura que havia de cloure amb el redactat de la futura Constitució catalana. És moment de tenir llistes preparades per desobeir si cal i guanyar la República, amb totes les seves conseqüències.

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca