La sostenibilitat i el territori, el fil de les novetats en l’estrena de la Barcelona Wine Week

Grans bodegues i petits cellers de tot l'Estat deparen sorpreses com un vi sense alcohol, el Vi de fang de Rendé Masdéu o un vermut calent del Priorat

Publicitat

Emancipada del paraigua de Fira Alimentària, la nova Barcelona Wine Week (BWW) s’estrena des d’aquest dilluns i fins dimecres amb un objectiu clar: millorar les exportacions i vendes de vi produït a l’Estat als mercats exteriors. 550 empreses i una representació de 40 DO espanyoles formen l’aparador de la nova fira (al Pavelló 8 del recinte de Montjuïc), amb espai tant pels grans cellers com pels petits productors. I en aquest mirall de la producció vitivinícola estatal hi ha des de les darreres tendències i/o curiositats (vi sense alcohol, un vermut calent del Priorat o ampolles que proposen temes de conversa) fins a productes que fan reflexionar sobre els impactes del canvi climàtic al territori, com el ‘Vi de fang’, recuperat de les restes de la inundació de les instal·lacions del celler Rendé Masdéu l’octubre del 2019.

El nou saló vitivinícola de Fira de Barcelona, el Barcelona Wine Week, suposa l’emanciácio que aquest sector havia tingut anteriorment a la Fira Alimentària. Compta mb la participació de prop de 550 empreses i hi estan representades 40 Denominacions d’Origen (DO) espanyoles. El seu president, Javier Pagés, manifestava la setmana passada que el gran objectiu del saló és la internacionalització, perquè “el vi espanyol té una potència impressionant” i el BWW vol fer-lo més visible a l’exterior. Millorar “les exportacions i vendes als mercats exteriors” és doncs una de les grans missions d’un saló que confia rebre uns 15.000 visitants (la majoria, professionals del sector). Entre aquests, els 300 professionals internacionals “d’alt nivell” que el propi saló hi ha convidat, i encara 1.000 compradors d’arreu de l’Estat.

Al Barcelona Wine Week hi ha representades, és clar, les principals DO catalanes i de la resta de l’Estat. Per superfície contractada i nombre d’empreses expositores, Catalunya és la comunitat autònoma més representada. Grans cellers conviuen amb petits productors, cadascun sota el respectiu paraigua de la seva DO, i amb una política d’estands de la mateixa dimensió per afavorir una visibilització equitativa de les empreses. Això sí, els cellers més petits disposen d’un àmbit del pavelló reservat.

I com a tots els salons gastronòmics, les novetats i les propostes més singulars es fan un espai entre l’oferta consolidada i els grans noms del sector. És el cas del vi sense alcohol i halal de la gallega Mercantia. Aquests són vins desalcoholitzats que, per tant, tècnicament s’han d’anomenar “beguda a partir de vi”, explica el gerent de l’empresa, Ramon Blanco.

Publicitat

Els seus són uns productes que per ara només elaboren una desena de productors a tot l’Estat, apunta, i que l’any passat va oferir 2,5 milions d’ampolles (a Alemanya el 2018 ja se’n produïen entre 10 i 12 milions, compara). Per això el marge de creixement és molt gran, diu, sobretot perquè han detectat “l’interès” en el mercat i comença a agafar força la distribució en supermercats.

Un vi salvat de la riuada

De la seva banda, la bodega Rendé-Masdeu ha dut al BWW el que anomenen ‘Vi de fang’, és a dir, aquelles 6.000 ampolles que es van recuperar després de la inundació que va destrossar les seves instal·lacions l’octubre 2019 fruit de les grans pluges viscudes a la Conca de Barberà la tardor passada. “És un renéixer perquè ho has perdut tot. És començar de zero, gràcies a la solidaritat de la gent que ens va ajudar a recuperar les ampolles, o poder a la venda unes ampolles (tres varietats de joves) que ens han fet diversos cellers de la D.O de Conca i de Montsant”, diu la responsable del celler, Mariona Rendé. El ‘Vi de fang’, que va ser un dels escollits pels germans Roca per servir durant a la recent Cimera del Canvi Climàtic de Madrid.

L’empremta del territori, i del clima, es veu clarament a través de cellers com el seu. Rendé confia que en agafar entitat pròpia, aquesta cita amb el món del vi creixerà. “Crec que això anirà més bé. Allà cada vegada hi havia menys cellers, la gent no feia negoci, perquè qui venia estava molt pendent de la alimentació i tenia massa coses al cap. Aquí es ve només pel vi”, constata.

Més enllà de l’intercanvi comercial, el saló ofereix un programa d’activitats que proposa experiències sensorials i impulsa el coneixement al voltant del vi, posant l’accent en els seus vincles amb la cultura i la gastronomia.

BWW compta amb la participació d’experts de prestigi, com el ‘master of wine’ espanyol Pedro Ballesteros, la ‘master of wine’ Almudena Alberca, l’enòleg Antonio Flores, els sommelier d’El Bulli Ferran Centelles i David Seijas, l’expert en harmonies François Chartier o Miguel i Mireia Torres, de Bodegas Familia Torres. Al saló a l’espai Speakers Corner se celebraran les conferències diàries per a tractar temes com ‘El vi espanyol al món’, ‘La distribució dels vins online’, ‘L’enoturisme 3.0’ o ‘L’excel·lència a la sala’, entre d’altres. A més, tindran lloc diferents tasts al dia per a un màxim de 60 persones cadascuna, dirigides per prestigiosos sommeliers.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca