Pérez de los Cobos acusa Trapero de no col·laborar

"Si hagués tingut el comandament, la meva primera decisió hauria estat apartar Trapero"

El coronel de la Guàrdia Civil i coordinador del dispositiu de l’1-O, Diego Pérez de los Cobos, ha negat que tingués funcions de comandament i ha dit que, si n’hagués tingut, la seva primera decisió que hauria pres hauria estat “apartar” el major Trapero, a qui ha acusat de “posar bastons a les rodes” a l’hora d’impedir el referèndum. Durant la seva declaració com a testimoni a l’Audiència Nacional i a preguntes del fiscal, Pérez de los Cobos ha assegurat que Trapero no va col·laborar ni tampoc va “demanar ajuda”. A més, ha dit que Trapero, ” a quatre dies” de la celebració del referèndum, va dir en una carta que els mitjans que tenien els Mossos eren suficients. De los Cobos ha insistit que ell només tenia tasques de “coordinació” i que el pla d’actuació dels Mossos el van decidir “ells i només ells”.

Publicitat

No tenia funcions de comandament. Aquesta és la versió que el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos ha mantingut durant la seva declaració com a testimoni al judici contra l’excúpula dels Mossos d’Esquadra. A preguntes del fiscal Miguel Ángel Carballo, Pérez de los Cobos ha assegurat que a ell se’l va nomenar “coordinador” però que si hagués comandat l’operatiu, la primera decisió que hauria pres hauria estat “apartar” Trapero, a qui ha acusat de “posar bastons a les rodes” en les actuacions per impedir el referèndum. “Jo no tenia facultat de comandament i no vaig tenir incidència en el pla d’actuació dels Mossos. Ells i només ells van decidir el pla d’actuació”, ha assegurat.

En aquest sentit, Pérez de los Cobos ha dit que mai va donar cap ordre a ningú, que no tenia capacitat per fer-ho i que la funció que “tenia encomanada” estava centrada en “posar en comú, establir un fòrum de comunicació, que els tres cossos coneguessin la situació a la qual s’enfrontaven, tractar d’harmonitzar les tasques i crear mecanismes de coordinació mutus”. Una tasca, d’altra banda, “similar a la que ja feia de manera ordinària”.

Pérez de los Cobos ha dit que el fet que a ell no fos un dels destinataris de la interlocutòria del TSJC “és una prova més” de la limitació de funcions que tenia. Com també ho és, ha dit, que no el convoquessin a la reunió on es va lliurar. També ha dit que no tenia cap “autoritat disciplinària” i que ho prova el fet que quan ell li va dir a Trapero que el pla d’actuació no li semblava bé, el major va dir que no permetia que li donés instruccions. En aquest sentit, ha detallat que Trapero va recriminar la fiscal superior que el coronel li donés instruccions i que el fiscal li va respondre que qui donava les instruccions era ell.

“Hauria imposat els meus criteris”

El coronel de la Guàrdia Civil també ha dit en aquest sentit que si hagués tingut funcions de direcció no hauria permès que Trapero discutís davant seu sobre els criteris d’actuació. “Hauria imposat els meus criteris. No hagués permès la discussió. No hauria permès que assistís a reunions de coordinació i tampoc que el dia 29 hagués confeccionat el pla d’actuació”, ha remarcat. En aquest sentit, ha afirmat que les pautes eren “antagòniques” a les que apareixien a la instrucció de la Secretaria d’Estat del mateix dia”.

“Cap afany de col·laboració”

Pérez de los Cobos no només ha acusat Trapero de posar “bastons a les rodes” a l’hora d’impedir l’1-O sinó que també ha dit que mai va notar cap “afany de col·laboració” per la seva part ni tampoc va demanar “ajuda”. El coronel ha posat com a exemple d’això el fet que no assistís a les reunions de coordinació, tot i que el fiscal superior li demanés en almenys una ocasió. En aquest sentit, Pérez de los Cobos ha contraposat la seva posició amb la del número dos de Trapero, Ferran López. “Tenia una actitud més col·laboradora. En el tracte i l’ambient no hi havia tanta tensió”, ha dit.

“Va dir que els Mossos tenien els mitjans suficients”

El coordinador del dispositiu ha explicat també que durant la primera reunió de coordinació del 25 de setembre –a la qual Trapero va acudir-, va demanar al major dels Mossos que definís “les necessitats” que el seu cos podia necessitar, tenint en compte que estaven arribant reforços de Guàrdia Civil i CNP a Catalunya. “Em va contestar que les tindria i que, de fet, ja ens les havia donat el conseller Forn”, ha dit. Pérez de los Cobos ha atribuït aquesta cita a les declaracions que uns dies abans havia fet Forn afirmant que “els Mossos tenien recursos suficients per afrontar la situació i que no necessitaven reforços”.

De fet, ha dit que Trapero va reforçar aquesta posició a la carta que va entregar a la fiscalia superior de Catalunya on “a banda d’argumentar en contra de la meva designació, també inclou un paràgraf on diu que Catalunya no ha demanat cap tipus de suport perquè els Mossos tenen els mitjans suficients”. “Estem parlant de quatre dies abans del referèndum”, ha remarcat.

Pérez de los Cobos ha defensat també que sempre es va oposar al pla presentat pels Mossos. Que així ho va fer a la reunió del 23 de setembre i que no tindria sentit que dos dies després, el dia 25, l’hagués “beneït”. “Hi ha testimonis d’això”, ha afegit.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca