La consellera de presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha assegurat aquest divendres que la Generalitat s’ha de “replantejar protocols” ja que el canvi climàtic està provocant que fenomens meteorològics com el temporal Gloria siguin més freqüents. “El paradigma ha canviat i no ens trobem davant de fenòmens puntuals, sinó probablement de fenòmens més generalitzats”, ha advertit. Budó ha comparegut en roda de premsa després de la reunió que han mantingut el president de la Generalitat, Quim Torra, i els consellers amb competència en la gestió dels efectes de la llevantada. La consellera ha apostat perquè l’executiu català tingui una “resposta estructural” davant de l’emergència climàtica i ha advertit que el Gloria pot haver afectat “més de la meitat dels pobles de Catalunya”.
Budó ha admès que el Govern no disposa encara de prou dades per quantificar els danys causats pel temporal, però ha assenyalat que el seu impacte “és molt gran”. Així, més del 20% de les escoles catalanes han resultat afectades, amb un cost estimat de 10 milions d’euros, i al camp han resultat malmeses 15.000 hectàrees de conreu a les comarques gironines, unes 3.300 al Delta de l’Ebre i 236 a la desembocadura de la Tordera. “És una afectació molt generalitzada. Tota la costa del país ha resultat afectada”, ha lamentat.
Davant d’aquest escenari, el Govern ha decidit posar en marxa un “espai de coordinació” que vagi “més enllà de la coordinació entre els departaments de la Generalitat” i impliqui també l’Estat, les diputacions i les administracions locals. Budó ha revelat que ha estat ja en contacte amb la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, i ha reclamat que hi hagi “presència de l’Estat” en aquesta taula de coordinació. “Això no és únicament competència exclusiva del Govern de Catalunya, sinó que hi ha altres administracions que hi tenen competències”, ha afirmat.