Patrimoni Musical Català, un portal per a la difusió de la riquesa musical del país

El web està impulsat pel Centre Robert Gerhard en col·laboració amb L'Auditori i el Museu de la Música

Publicitat

Milers de partitures imprimibles, exemples enregistrats o audiovisuals, biografies de compositors i músics, catàlegs d’instruments o enllaços a repositoris d’enregistrament orals. Fins a 400 entrades, de moment, formen part de Patrimoni Musical Català, el primer portal web dedicat a la difusió nacional i internacional de la riquesa del país en aquest àmbit. Un patrimoni fins ara “dispers” en molts equipaments i entitats, com ha reconegut aquest divendres la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, i que el portal contribueix a “endreçar”. Una de les missions és visibilitzar les dones compositores i intèrprets, i per això ofereix una cerca específica pel gènere del creador. El web està impulsat pel Centre Robert Gerhard en col·laboració amb L’Auditori i el Museu de la Música .

Com ha manifestat la consellera i ha secundat la directora general de Cultura Popular, Àngels Blasco, el bast patrimoni musical català es trobava “dispers” en desenes d’institucions i entitats diverses, des del Palau de la Música o L’Auditori, fins al propi Museu de la Música, entitats com la Fundació Pau Casals o centres de documentació musical repartits arreu del territori. El web contribueix, doncs, a “endreçar” la “memòria digital” de Catalunya en l’àmbit de la música, ha defensat la consellera.

En aquest sentit, el director del Centre Robert Gerhard, Jaume Ayats, explica que des del centre van entendre que calia una eina de país fins ara inexistent que fos el “paraigua que agrupés” tot aquest patrimoni divers i dispers, en donés una visió global, permetés una lectura fàcil i s’orientés a trobar materials també per incentivar la interpretació”.

El Centre, d’acord amb institucions col·laboradores i el mateix departament de Cultura, estaven interessats a fer que Catalunya disposés d’una eina anàloga a la que tenen països veïns i que permetés donar una “imatge de país” també a nivell de tradició i patrimoni musical. És per això que el portal també és consultable en anglès.

Publicitat

Així doncs, Patrimoni Musical Català / Catalan Music Heritage articula el coneixement del patrimoni musical català i facilita l’accés als seus continguts. En aquest sentit, i malgrat ser un web obert a la consulta de tota mena de persones, vol servir especialment a músics, creadors, investigadors ,productors, i a “tothom qui s’interessi per la música catalana des de qualsevol lloc del món”.

En la seva presentació, Vilallonga i Àngels Blasco han fet èmfasi en el fet que el portal incorpora al seu cercador un discriminador per gènere, de manera que permet –de forma novedosa- buscar totes aquelles creadores o intèrprets dones que han contribuït a engreixar el patrimoni musical català.

L’estrena del web coincideix amb l’Any Gerhard, que commemora el 50è aniversari de la mort del compositor català que dona nom al centre impulsor d’aquest nou recurs digital. La consellera Vilallonga ha celebrat aquesta “coincidència” i a emmarcat aquestes dues iniciatives i d’altres en la “política de commemoracions de la Generalitat” per mantenir viva la memòria cultural de Catalunya.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca