El 54,8% dels catalans creu que el Govern ha de prioritzar resoldre el conflicte

Segons el CEO la insatisfacció amb la política és el principal problema per als catalans

El 54,8% dels catalans considera que el Govern ha de prioritzar la resolució del conflicte a Catalunya, per sobre del 37,5% que defensa que l’executiu català prioritzi la gestió dels serveis públics que són competència seva, mentre que el 6,3% no ho sap i l’1,4% no contesta.

Publicitat

Així ho reflecteix l’enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat que es va dur a terme entre el 18 de novembre i el 12 de desembre –just després de les eleccions del 10N i durant les negociacions d’investidura– amb una mostra de 1.600 persones que resideixen a Catalunya, que ha presentat el director del CEO, Jordi Argelaguet.

Les xifres pel que fa a la pregunta sobre què ha de prioritzar el Govern són semblants a les de l’any passat, tot i que les diferències augmenten: el 2018 el 49,9% defensava prioritzar resoldre el conflicte a Catalunya i el 44,3% que es gestionessin els serveis públics, mentre que el 3,6% no ho sabia i el 2,2% no contestava.

Si es diferencien els votants segons el vot en les últimes eleccions catalanes, els electors de JxCat, ERC, el PSC, la CUP i el PP aposten majoritàriament pel fet que el Govern prioritzi resoldre la situació entre Catalunya i la resta d’Espanya, i només els votants de Cs i els comuns opten per l’altra opció.

Principals problemes

En una altra pregunta, el CEO demana als enquestats que identifiquin els tres principals problemes que té Catalunya, i reflecteix que el principal problema per als catalans és la insatisfacció amb la política i els polítics, amb un 36,8%.

El segon és la relació entre Catalunya i la resta d’Espanya amb un 30,9%, seguit de l’atur i la precarietat laboral amb un 23,3%, la sanitat amb un 19,3% i l’educació, cultura i investigació amb un 14,9%.

Respecte a l’any anterior, destaca que l’atur i la precarietat laboral ha passat de ser el primer problema dels catalans al tercer, encara que la resta segueix el mateix ordre, és a dir, la insatisfacció amb la política era el segon i ara ha passat a ser el primer, i les relacions entre Catalunya i la resta d’Espanya era el tercer i ara és el segon.

A més a més, en ser preguntats sobre quin d’aquests problemes els afecta més personalment, el 21,8% dels enquestats també situa com a primera opció la insatisfacció amb la política, la segona és la relació entre Catalunya i la resta d’Espanya amb el 16,9%, i la tercera la sanitat, amb el 10,5%.

En una altra pregunta, el 40,9% aposta per mantenir els impostos actuals “i mantenir els mateixos serveis”, per sobre del 34,6%, que manifesta que està disposat a pagar més impostos a canvi de millorar els serveis públics, el 16,8% dona suport a baixar-los encara que això perjudiqui la qualitat dels serveis, mentre que el 4,1% no ho sap i el 3,6% no contesta.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca