Aquest era el pla de Trapero per detenir el Govern si hi havia DUI

Es va elaborar tres dies abans de la declaració d'independència

Publicitat

Un correu electrònic aportat a l’Audiència Nacional en la causa contra el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, confirma que el 24 d’octubre del 2017 l’excap del cos va encarregar al comissari Ferran López l’elaboració d’un pla per si calia detenir tots els membres del Govern de la Generalitat en cas que ho ordenés alguna autoritat judicial després de l’aprovació de la DUI, prevista per al cap de tres dies. També s’han aportat a la causa dues cartes de Trapero al TSJC i a la Fiscalia Superior posant-se a la seva disposició el mateix 27 d’octubre, i un informe elaborat el 2019 per López i l’altre comissari superior, Joan Carles Molinero, on es detallava el pla, que en el seu moment no es va escriure per evitar filtracions. El fiscal ha preguntat aquest dimarts a Trapero per aquest pla, i Trapero li ha replicat que l’havia encarregat a López aquells dies d’octubre.

A les 12.32 hores del dimecres 25 d’octubre el comissari Francesc Xavier Gámez, un dels màxims col·laboradors de Trapero, va enviar un correu electrònic al comissari López i a una inspectora. El correu també el van rebre els comissaris Joan Carles Molinero, Emili Quevedo i Manel Castellví, a més de Trapero. En el breu escrit, i dirigint-se a López, Gámez feia arribar a aquest comissari, “per indicacions” de Trapero, el seu “encàrrec” per tal que l’endemà, dijous 26, a les 10 del matí, després de la reunió diària, López pogués presentar a Trapero el “document” que havien “acordat” en una reunió del dia anterior al matí, dimarts 24 d’octubre, sobre “possibles escenaris previstos de cara al proper divendres”, així com “la previsió del dispositiu policial a executar que asseguri el compliment de les ordres judicials que a tal efecte es puguin rebre, així com també garanteixi el manteniment de la seguretat ciutadana i l’ordre públic”.

El dispositiu s'”hauria de preveure almenys des de les 15.00 hores de demà 26 d’octubre fins les 15.00 hores de dissabte 28 d’octubre (o la seva finalització si és que s’hagués d’ampliar)”. A més, el dispositiu hauria de comprendre aspectes com els Cecors que s’haurien de constituir, el lloc i la seva composició, l’activació de recursos operatius com l’helicòpter, els GEI, els Tedax i la unitat canina, l’activació de l’àrea de mediació, i mesures extraordinàries que es poguessin adoptar com el tancament del parc de la Ciutadella i l’escola que hi ha dins o el tancament d’accessos al transport públic.

Cartes del 27 d’octubre al TSJC i al fiscal superior

Publicitat

En dues cartes gairebé idèntiques datades el divendres 27 d’octubre, Trapero es dirigia al president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús María Barrientos, i al fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, per dir-los que havia tingut coneixement de l’aprovació de la DUI al Parlament aquella mateixa tarda. Com que els Mossos afirmaven desconèixer les conseqüències jurídiques de la declaració i sobre qui podien recaure, el cos es posava “a disposició” del TSJC i de la fiscalia “per tal de donar compliment a les ordres que en relació amb aquests fets se’n puguin derivar”.

Les missives acabaven amb un breu paràgraf que comunicava a Barrientos i Romero de Tejada que el cos dels Mossos “continuarà garantint la seguretat ciutadana i l’ordre públic a Catalunya”.

Un informe del 2019 concreta l’operatiu

El pla original no ha estat aportat a la causa perquè els Mossos asseguren que no es va plasmar per escrit, però sí que s’ha aportat un document de dues pàgines datat el 24 de juliol del 2019, signat pels comissaris superiors Ferran López i Joan Carles Molinero, i titulat ‘Informe en relació al dispositiu policial previst per donar compliment a les ordres judicials que poguessin rebre’s amb ocasió d’una possible declaració unilateral d’independència per part del Govern de la Generalitat el 27-10-2017’. Aquest informe, requerit per l’Audiència Nacional a instàncies de la defensa de Trapero, torna a explicar que el dimarts 24 d’octubre al matí es van reunir Trapero, López i Molinero per valorar la situació que “podria generar-se” com a conseqüència de l’anunci públic realitzat pel Govern de procedir a la DUI aquell mateix divendres 27.

En aquella reunió, “i davant l’eventualitat que la situació generava”, Trapero va encarregar als dos comissaris superiors la “planificació d’un dispositiu policial que contemplés l’operativa necessària per poder donar compliment a una possible ordre judicial que encarregués als Mossos d’Esquadra procedir a la detenció del president de la Generalitat i/o els membres del seu Govern”. Igualment, l’encàrrec de Trapero “contenia l’ordre expressa que l’elaboració del dispositiu fos assumit única i personalment pels comissaris” que subscriuen el document i que ho fessin amb la “màxima discreció” per tal de “garantir la seva efectivitat si eventualment s’havien de dur a terme les detencions”. A més, Trapero també va especificar que les detencions dels membres del Govern s’havien de practicar “necessàriament” per membres de l’escala superior del cos, o sigui comissaris i intendents. Per garantir la confidencialitat i evitar filtracions , el pla no es va plasmar per escrit en cap document, asseguren.

Un comissari i un intendent per a cada conseller

El dispositiu contemplava diversos escenaris que podrien generar-se davant del compliment de l’ordre de detenció de tots els membres del Govern. En les diverses reunions de treball entre Molinero i López es va acordar que es crearien binomis policials formats per un comissari i un intendent que s’encarregarien cadascun de detenir un membre del Consell Executiu. Es va elaborar un llistat amb Excel en el que constava la identificació dels comandaments i el conseller que havien de detenir, amb l’adreça professional i particular de cada membre del Govern.

També es va garantir la disponibilitat de l’helicòpter policial per la seva possible utilització “tant en l’àmbit del Palau de la Generalitat, del Parlament de Catalunya i del complex policial Egara, seu central dels Mossos, per si resultava necessari realitzar el trasllat urgent i segur dels detinguts”. Es van habilitar una sèrie de despatxos dels comissaris d’Egara on serien custodiats els membres del Govern abans de passar a disposició judicial. Cada despatx va ser analitzat per adoptar les mesures de seguretat corresponents, com treure els mànecs de les finestres. També es va decidir que el possible trasllat dels detinguts a dependències judicials seria realitzat per efectius del Grup Especial d’Operacions (GEI), i es va disposar tot allò necessari per comptar amb el màxim número d’efectius.

Per tal de coordinar-se amb el TSJC, es va establir que totes les gestions serien assumides personalment pel cap de la Comissaria General d’Investigació Criminal, Rafel Comes, al qual es va comunicar “reservadament” aquest encàrrec. També amb la mateixa reserva es va ordenar a l’inspector Jordi Garcia, cap de la unitat de coordinació amb l’administració de justícia, que es desplacés personalment a la seu del TSJC per posar-se a disposició de Barrientos per si havia de rebre algun encàrrec concret. L’inspector Garcia va explicar al comissari Comes, i aquest a López i Molinero, que va poder comunicar aquest oferiment a la secretària de Barrientos i als seus escortes personals. La resposta rebuda va ser que Barrientos no es personaria a la seu de l’edifici judicial, agraint l’oferiment i quedant emplaçada l’activació de l’inspector en cas que fos necessari.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca