Montilla sap com s’hauria evitat el 155

"El 155 s'hauria pogut evitar si totes les parts haguéssim estat capaços de temperar els actes"

L’expresident de la Generalitat i exsenador del PSC, José Montilla, ha assegurat que l’aplicació del 155 “s’hauria pogut evitar” si totes les parts haguessin estat capaces de “temperar els actes” ja que, segons ha remarcat, no va ser “un fet aïllat”, sinó que va venir precedit per la DUI. En el marc de la seva compareixença a la comissió d’investigació de l’aplicació de l’article 155 al Parlament, Montilla ha negat que la supressió de l’autogovern tingués “efectes positius” i l’ha qualificat de “fracàs de la política”, moment que ha aprofitat per retreure al govern de Mariano Rajoy que no atengués “les reclamacions de diàleg”. “És el fracàs de la política, del diàleg, de la negociació i del pacte, una via que mai s’hauria d’haver deixat de banda i que és necessària entomar”, ha argumentat.

Publicitat

Per a l’expresident, un dels efectes del 155 va ser la continuïtat del procés i ha lamentat que “no estem millor ara que fa 9 anys” ni “l’autonomia i l’autogovern estan més enfortits”. Tot i això, Montilla ha matisat que el 155 “només és un element més” en la situació, tot i que ha reconegut que “és important”.

En aquest sentit, l’expresident ha insistit que no es tracta d’un “fet aïllat”, sinó que hi ha “un abans i un després”. “Si no hi hagués hagut la Declaració Unilateral d’Independència no haguéssim tingut 155, això ho puc dir”, ha garantit, per afegir després que tothom té “una part de responsabilitat”

En el moment de la tramitació de l’article al Senat, Montilla va abandonar la cambra per no haver de votar. L’expresident ha explicat a la comissió que s’hi va negar “per fidelitat a les institucions”. “Algú que ha estat el president de la màxima institució del país no pot votar una llei que suspèn les seves institucions”, ha argumentat, per recordar després que, en el seu moment, també va expressar dubtes sobre la constitucionalitat d’alguns aspectes de la norma.

El 155, un “cop d’Estat”

En aquesta sessió també ha comparegut el senador en actiu de JxCat Josep Lluís Cleries que ha remarcat que l’aplicació del 155 va ser “inconstitucional” i “il·legal”. “Va ser un cop d’Estat del nacionalisme espanyol del PSOE, el PP i Ciutadans contra les institucions democràtiques de Catalunya, i va deixar les institucions en situació d’indefensió”, ha criticat, i ha afegit que “qui no va guanyar a les urnes” a Catalunya “ho va imposar a cops de 155 emparats falsament per la Constitució espanyola”.

El senador ha insistit que el 155 va ser allò “més contra-natura i antidemocràtic” que s’hagi vist “en un Estat que s’autoanomena democràtic i de dret”. “Va ser un atac a la democràcia, a la dignitat de la nació catalana, opinin el que opinin; va ser un abús de poder disfressat de legalitat”, ha conclòs. Per a Cleries, no es va seguir allò establert a l’article sinó que “el que es va fer no té res a veure” amb la norma.

“Ho pagaran molt car”

La tercera compareixent de la sessió ha estat l’exsenadora d’ERC Mirella Cortés, que per la seva banda ha advertit als partits que van donar suport al 155 –PP, Cs i PSOE- que “ho pagaran molt car”. En aquest sentit, ha reconegut que l’independentisme té presos i exiliats i causes judicials obertes, però ha assegurat que el “preu” que aquestes formacions “acabaran pagant” serà “molt més alt” perquè “Catalunya acabarà sent independent”. “No sabem quan, però sabem segur que això passarà”, ha confiat.

Durant la seva intervenció, Cortés ha lamentat que l’Estat només hagi respost “amb repressió, vulneració de drets i liquidació de les institucions” durant dos anys a Catalunya i ha insistit en la “vulneració de drets” que van patir els senadors durant la tramitació de l’article, especialment pel que fa al dret a representació política, perquè no se’ls va deixar intervenir en el procés, que ha remarcat que només va durar set dies.

Compareixences a la comissió

Aquest dimarts també estaven cridats a comparèixer l’exsenador del PP Ignacio Cosidó i el llavors president del Senat, Pío García-Escudero, tot i que han decidit no assistir-hi. El diputat de CatECP Marc Parés ha qualificat els fets de “falta de respecte claríssima” a la institució, un posicionament que ha compartit el representant de JxCat Francesc de Dalmases, que ha agraït especialment a Montilla la seva participació a la comissió tot i que el PSC no assisteix als debats. “Ens felicitem que hi sigui el PSC i esperem que no sigui l’excepció”, ha afegit.

En aquesta mateixa comissió és a la que estan citats a comparèixer el dimarts 28 els qui van ser consellers fins l’aplicació del 155, Oriol Junqueras, Dolors Bassa, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva i Quim Forn, que es troben empresonats complint la condemna dictada pel Tribunal Suprem per l’1-O.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca