Déjà-vu judicial

El 12 de febrer del 2019 va començar el judici de la Sala Segona del Tribunal Suprem contra els presos i preses polítics. Ahir la sala penal de l’Audiència Nacional feia el mateix amb el Major Trapero, la intendent dels Mossos, Teresa Laplana, l’exdirector general, Pere Soler, i l’exsecretari general d’Interior, Cèsar Puig.

Sembla mentida que hagi passat un any, perquè amb l’inici del procés judicial d’ahir la justícia espanyola sembla no haver avançat ni un sol mil·límetre de les tesis que Europa, des d’Alemanya, Suïssa, el Regne Unit i Bèlgica, va tombar. Tant és així que la fiscalia es va permetre la genialitat de no modificar l’acusació per rebel·lió contra Trapero, Soler i Puig malgrat el fet que el Suprem ha sentencia per sedició.

És surrealista que els qui van donar aquest presumpte “cop d’Estat” siguin sentenciats per sedició mentre que la direcció dels Mossos d’Esquadra ho sigui per rebel·lió encara que tingués preparat un operatiu per detenir els suposats “colpistes”. Pot ser car remarcar que la diferència entre la sedició i la rebel·lió és molt clara. Mentre el primer és un “alçament públic i tumultuós” que pot comportar entre 8 i 10 anys de presó, el segon és un alçament “públic i violent” que pot suposar una condemna d’entre 10 i 15 anys.

L’únic sentit que se li pot donar al criteri de la fiscalia és que som davant la segona part del judici polític que va començar l’any passat, un segon episodi on la diana sobre els qui estaven disposats a actuar en benefici de l’ordre constitucional poden ser castigats amb més duresa pel simple fet de donar un missatge molt clar: Potser Europa pot impartir justícia, però mentre la causa sigui a les seves mans la caiguda serà encara més forta.

Mecenes de la Nova Cultura

Si creus en un periodisme que analitza l'actualitat sense pressa, nosaltres som la teva revista. Fes-te mecenes de la nova cultura des de només 2€ al mes.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca