‘Vibra’: Tota l’agenda cultura del país en una sola App

Cultura llança l'aplicació 'Vibra', proposa un miler d'experiències culturals al dia en funció del perfil i la ubicació de l'usuari

Publicitat

El Departament de Cultura ha presentat aquest dilluns l’aplicació digital ‘Vibra’, una gran agenda cultural amb experiències arreu del territori català. L’app permet a l’usuari anar descobrint activitats culturals –fins a un miler diàries- i visites al patrimoni, que li són suggerides en funció del seu perfil, de les preferències indicades i també d’on es trobi en cada moment. L’eina beu de la mateixa agenda cultural del departament i recull per ara les propostes de gairebé 4.500 equipaments. “L’objectiu és donar visibilitat a la cultura més de base, la que es fa al territori”, ha subratllat el secretari general Francesc Vilaró. L’aplicació ha estat cofinançada al 50% per un Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i ha tingut un cost inicial de 472.000 euros.

‘Vibra’ és una agenda cultural pensada per al mòbil (tant per a Android com iOS) que informa d’exposicions, visites al patrimoni cultural, cicles de conferències, concerts, espectacles teatrals, etc. Entre aquestes, hi ha les propostes que fan gairebé 4.500 equipaments catalans que programen algun tipus d’activitat cultural. La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha dit que l’aplicació és una “aposta antiga” del departament, i ha expressat que n’estan molt “orgullosos”.

De la seva banda, el secretari general del departament, Francesc Vilaró, ha dit que l’objectiu de l’aplicació no és recollir només les informacions més “bàsiques, d’agenda principal” sinó “donar visibilitat a la cultura de base, la que es fa al territori, la que fan els ateneus, els equipaments de les comarques, els museus de pobles i ciutats, allò que organitza els ajuntaments, etc. Amb un tractament més igualitari”, ha destacat.

En aquest sentit, Vilaró ha apuntat que aproximadament un 18% de les activitats proposades són de cultura popular, i 500, vinculades a l’àmbit de la “lectura i les biblioteques”, un percentatge difícil de trobar en una agenda cultural convencional, tal i com ha remarcat.

Publicitat

De descàrrega gratuïta, Vibra permet introduir algunes dades personals (no gaires, doncs no vol ser “invasiva”, diu Vilaró), i gustos culturals. Així, l’aplicació configura i destaca per a cada usuari les propostes que li poden ser més interessants. A banda, i gràcies a la geolocalització, també se seleccionen aquelles activitats que estan succeint o succeiran properament en un entorn de 50 quilòmetres des d’allà on es trobi l’usuari.

“És un catàleg amb moltíssima informació però dotat d’intel·ligència, que li permet triar-la i dur-nos-la quan la necessitem; el que fa és suggerir coses a partir del perfil, de les tries que hem fet, i també amb informació propera al lloc on visc però també als llocs on soc en aquell moment”, detallava Vilaró aquest dilluns.

L’aplicació beu de diverses fonts d’informació que el departament ja oferia, però separadament. Així, integra i creua informacions generades a l’Agenda Cultural del departament, al als webs programa.cat i la de patrimoni, així com els dels equipaments culturals i fins i tot el Meteocat. A banda d’aquest creuament de dades, una de les virtuts d’aquesta eina és que treballa en la mesura del possible amb el “temps real” en què succeeixen les coses, de manera que proporciona informació molt actualitzada a l’usuari.

La nova aplicació és una eina elaborada de manera participativa perquè els equipaments, els promotors i les institucions de tot el país proveeixin bona part dels continguts vius que s’hi mostren. Compta, a més, amb un equip tècnic del departament que manté la informació al dia. Els organismes públics que hi ha participat són el CTTI, la direcció general d’Atenció a la Ciutadania, el CESICAT, i el METEOCAT. L’app s’ha cofinançat (50%) amb un fons FEDER europeu, la qual cosa ha permès invertir-hi en conjunt, i en aquesta “primera fase”, un total de 472.000.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca