On són les balances fiscals?

El Govern exigeix a La Moncloa que calculi i publiqui les balances fiscals

Publicitat

La portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha exigit aquest dilluns al Govern de Pedro Sánchez que es calculin i publiquin les balances fiscals amb les comunitats autònomes, i ha assegurat que les del 2018 només es van calcular i no es van fer públiques.

Ha criticat que el dèficit fiscal a Catalunya és estructural i que el pressupost que el Govern ha acordat amb els comuns és positiu però podria ser-ho més sense aquest dèficit, ha dit en roda de premsa sobre els comptes, que ha presentat en una intervenció el vicepresident del Govern, Pere Aragonès.

Aragonès ha criticat també aquest dèficit fiscal, sobre el qual Budó ha afegit: “Tot i que aquest és un pressupost expansiu, que recupera la capacitat de despesa, encara patim un dèficit fiscal estructural de més de 16.000 milions” que afecta els comptes.

Budó ha demanat també a l’executiu de Sánchez flexibilitzar el dèficit del 0%, perquè creu que aquest esforç fiscal “no ha de recaure nomes en les comunitats autònomes, sinó que s’ha de poder repartir” –cosa que també ha dit Aragonès–, i ha afirmat que el Govern central continua sense fer front als pagaments pendents segons la disposició addicional tercera de l’Estatut.

Publicitat

Ha subratllat que el pressupost acordat recupera la inversió en l’àmbit local –“aquest és un govern amb vocació municipalista”–, i ha destacat polítiques feministes i l’increment de la despesa en àmbits com la xarxa d’atenció integral a les víctimes i la incorporació de la perspectiva de gènere, que es tractaran aquest dimarts en el Consell Executiu.

Preguntada pels mitjans, ha garantit que el Govern si cal està obert a “corregir” algun aspecte de l’acord pressupostari, i ha dit que una de les línies obertes és la que afecta les empreses de cogeneració –amb sistemes que aprofiten la calor o vapor que es produeix en la generació d’electricitat–.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca