Crim cultural contra una escultura de Subirachs

Denuncien la retirada d'un mosaic i una escultura de l'autor a l'edifici Mercuri de Barcelona, es desconeix l'estat i la ubicació de les peces, desmantellades per la immobiliàra alemanya AEW

Publicitat

El mosaic amb rajoles de ceràmica esmaltada de Josep Maria Subirachs que allotjava el vestíbul de l’edifici Mercuri de Barcelona ha desaparegut. L’actual propietària de l’immoble, la immobiliària alemanya AEW, l’hauria retirat durant les obres –en curs- de conversió de l’edifici d’oficines en pisos de luxe, segons ha denunciat Espai Subirachs, que vetlla per la conservació i difusió de l’obra de l’artista. A més, també han desmantellat la gran escultura ‘Caduceu de Mercuri’ que hi havia al cim de l’edifici situat a la Via Augusta número 59. “Desolats” per la retirada d’ambudes obres, l’entitat ha començat les gestions per contactar amb la immobiliària, però de moment desconeix quin és l’estat i la ubicació actual del mosaic, ni si ha estat destruït.

El mosaic de l’edifici Mercuri, a tocar a de la Plaça Gal·la Placídia de Barcelona, era una de les obres que Josep Maria Subirachs havia creat per a l’edifici fa cinquanta anys, com la gran escultura que coronava l’immoble. La seva desaparició ha estat denunciada per l’Espai Subirachs, alertats al seu torn pel periodista i comunicador Òscar Dalmau, autor del llibre de recent publicació ”Barcelona retro’ (Editorial GG, 2019) on apareix aquesta obra.

Les obres a l’edifici són molt visibles des del carrer, doncs la façana ha estat totalment desmantellada (els últims anys lluïa amb uns vidres d’efecte mirall). La nova propietat ha canviat l’ús històric de l’immoble com a edifici d’oficines per al d’habitatge, i ara hi construeix vivendes de luxe. Amb tot, fins ara es desconeixia que la immobiliària havia retirat el mosaic de Subirachs del seu vestíbul.

Espai Subirachs lamenta la retirada del mural pensat per aquest espai i informa que està treballant per salvar l’obra, si més no, per saber on s’ha traslladat i quin és el seu estat actual. De moment, però, el contacte amb la immobiliària no ha estat possible i per tant es desconeix la situació del conjunt, han lamentat.

Publicitat

El mural de l’edifici Mercuri no és una obra catalogada, però forma part de l’inventari col·lectiu dels mosaics que ha estat impulsat des del Servei d’Arqueologia de l’Ajuntament de Barcelona i que té més 1.953 mosaics registrats.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca