Gairebé un 10% de la població a Barcelona és turista

S'estima que la quantitat de visitants que hi ha cada dia a la ciutat és de 154.461 persones

Un 9,6% de la població que viu a la ciutat de Barcelona en una jornada diària és turista, segons dades de l’Ajuntament de la capital catalana que ha donat a conèixer el tinent d’alcalde Jaume Collboni en la presentació de la iniciativa ‘Districte Internacional’.

Publicitat

S’estima que la quantitat de visitants que hi ha cada dia a la ciutat és de 154.461 persones, i Barcelona rep entre 28 i 30 milions de visitants anualment, dels quals uns 23 milions són visitants amb motivacions turístiques.

Collboni ha assegurat en roda de premsa que aquestes dades suposen un repte des del punt de vista de la mobilitat, de la sostenibilitat, de la convivència i de l’economia pel que considera que s’ha “d’aprofitar com a ciutat”.

En aquesta línia, el Govern municipal ha creat la mesura ‘Creació de nous imaginaris i continguts per a la millora de la mobilitat i la sostenibilitat turística’, que defineix el pla d’actuació dels propers anys entorn del turisme i que es presentarà en la propera comissió d’Economia i Hisenda del Consell Municipal.

L’objectiu central d’aquesta mesura és diversificar l’aportació socioeconòmica de l’activitat turística, reduir els impactes negatius sobre els espais de gran afluència i contribuir a ampliar l’orgull i el coneixement dels barcelonins envers la seva ciutat.

La mesura també preveu ampliar la relació amb el sector privat; potenciar la interacció del sector turístic amb l’àmbit cultural, esportiu, universitats, indústries creatives, ciència i territori; i reduir el turisme passiu a favor del turisme aspiracional, més vinculat a activitats o centres d’interès de la ciutat.

Sis línies d’actuació

La mesura del Govern ‘Creació de nous imaginaris i continguts per a la millora de la mobilitat i la sostenibilitat turística’ s’articula en sis línies d’actuació, entre les quals es hi ha posar en marxa el projecte ‘Districte Internacional Barcelona’, un projecte anual per posar en valor nous imaginaris i projectes en els districtes de la ciutat que ho demanen per potenciar l’interès cap als visitants.

Les altres línies d’actuació seran redefinir o ampliar l’oferta turística de la ciutat i crear un cens d’espais, esdeveniments, projectes i activitats turístiques; aplicar els canvis necessaris en la mobilitat turística; i afrontar el desenvolupament tecnològic, ha explicat el regidor d’Indústries Creatives, Xavier Marcé.

També preveuen incorporar nous escenaris de feina en l’àmbit del turisme amb acords amb festivals i esdeveniments de les indústries creatives, i afegir nous continguts turístics metropolitans amb una prioritat similar als de la mateixa ciutat.

Marcé ha incidit que no es tracta de dir als turistes què han de fer, sinó de potenciar el que puguin fer: “Volem un turisme aspiracional, que sigui sostenible i que sigui còmplice dels interessos de la ciutat. Volem uns tipus d’activitats que redundin en els interessos dels visitants però també en els del mateix ciutadà”.

Reduir el turisme passiu

El consistori també té la intenció de reduir el percentatge d’expectatives relacionades amb el turisme passiu, relacionat amb l’oferta de sol, platja, oci i nit, per incrementar el turisme aspiracional, més vinculat a la cultura, l’esport, o la gastronomia, entre d’altres.

Així mateix, vol ampliar el perímetre turístic real de Barcelona de manera que es redueixin els efectes de la massificació, que s’afavoreixi una diversificació més àmplia de l’oferta i que s’aconsegueixi una distribució socialment més equitativa dels ingressos derivats del turisme.

“Volem que el conjunt dels barris de Barcelona puguin oferir llocs que siguin visitables i que desconcentrin el turisme del centre de la ciutat i afegir les comarques de l’entorn de Barcelona que també tenen la capacitat d’oferir propostes que puguin atreure el turisme”, ha sostingut Collboni.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes