Una exposició fotogràfica s’aproxima a “les dues cares” de les protestes del ‘procés’

La galeria del Poblenou Filippo Ioco Studio & Gallery reuneix imatges de set fotògrafs catalans, espanyols i estrangers

La galeria Filippo Ioco Studio & Gallery, al Poblenou, ha reunit fotografies de 7 periodistes i fotògrafs sobre les protestes de signe contrari vinculades al procés polític català. Pretén així mostrar “les dues cares” del conflicte durant els darrers anys, amb la pretensió d’apropar-s’hi de forma “neutra”, estètica i no política. “Vull que la gent surti de l’exposició amb una visió diferent de les manifestacions”, explica Filippo Ioco, sobre l’ànim més artístic que narratiu d’aquesta mostra. “A les fotos hi ha instants congelats, n’hi ha de pacífiques, violentes, desagradables, boniques o poderoses, i això és el que volia mostrar”. L’exposició, que s’inaugura aquest dijous, ha estat ideada conjuntament amb Joan Martí, mànager de la galeria.

Publicitat

L’artista –especialitzat en bodypainting- i galerista sicilià Filippo Ioco, establert al Poblenou des del 2017, va decidir que les protestes lligades al procés català mereixien una exposició i va començar a rastrejar l’obra (publicada o no) de fotògrafs i fotoperiodistes. “Perquè tingués èxit havia de mostrar les dues cares” de les protestes als carrers, assegura malgrat ser conscient que el material de les manifestacions independentistes seria molt més abundant que el de les protestes de signe contrari.

Així es va anar construint ‘Catalunya. Les dues cares’, i finalment els fotògrafs escollits van ser Fernando Capdepón Arroyo, Gemma Gómez Forgas, Justin P Brown, Maurice Moeliker, Michael Riley, Sandra Lázaro, Vitor Schietti. “Les seves imatges no només són bones sinó que mostren les dues cares” de les protestes viscudes al carrer, insisteix.

La majoria d’aquests professionals no estan establerts a Catalunya i s’hi han desplaçat els darrers anys per cobrir els esdeveniments polítics. Les seves imatges mostren manifestacions independentistes i unionistes, les protestes de diversa índole i els aldarulls posteriors a la sentència del Suprem o la jornada del referèndum de l’1 d’octubre.

“Com a estranger, no tinc una opinió al respecte. “Pensava que el conflicte era cosa dels últims 3 o 4 anys, però vaig veure que és una llarga història”, admet. Per això l’exposició no pren partit i és, diu, la seva manera de mostrar les manifestacions d’una manera diferent, “artística”, s’explica.

Filippo creu que el rol del fotògraf consisteix a capturar un moment “rar”, inesperat, que explica una història i provoca una emoció, alhora que documenta un moment concret. “Una imatge val més que mil paraules”, recorda. Amb tot, però, l’exposició es completa amb una sèrie d’entrevistes en vídeo de persones anònimes (catalanes i estrangeres) a les quals s’ha demanat l’opinió sobre el conflicte català.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca