Montilla tira per terra la possibilitat d’un nou tripartit

"Els temps han canviat"

Publicitat

L’expresident del Govern José Montilla creu que té “poc sentit” parlar de la reedició d’un nou tripartit perquè “els temps han canviat” i les formacions que van formar aquell govern “no són les mateixes”. En una conferència al Fòrum Europa Tribuna Catalunya, Montilla ha recordat que “abans no es parlava d’independència ni de consulta” i diu que els partits que aleshores van “coincidir”, ara no ho fan. D’altra banda, ha lloat “l’acte de coratge” de Pedro Sánchez i Oriol Junqueras per haver arribat a un acord però ha advertit que la taula bilateral no portarà “la solució miraculosa” i que, per ara, s’ha d’anar a un acord de mínims. Montilla, que creu que el Govern darrerament s’ha “afeblit”, ha recomanat a Quim Torra que en la taula de partits compti amb tots els actors alhora que ha instat el PP a no renunciar a formar part de la solució, ja que “van contribuir com ningú al creixement del problema”.

“El país ha canviat, la correlació de forces, també”, ha dit Montilla, en ser preguntat per la possibilitat d’un nou tripartit a Catalunya, després que els comuns li hagin donat ales aquesta fórmula. Així, posa en entredit que es pugui “copiar mimèticament les solucions del passat”. “Parlar d’aliances per un escenari després d’unes eleccions que no sabem ni quan es produiran és una temeritat”, ha reblat.

Sobre el suplicatori a Carles Puigdemont i Toni Comín, Montilla ha dit que no sap què faran els eurodiputats socialistes, però que ell mateix ha votat, quan ocupava escons de diputat i senador, a favor de suplicatoris que afectaven altres socialistes. Així, ha reclamat que s’entengui que la immunitat “no és un privilegi”, sinó “una protecció”. Pel que fa als indults o amnistia per als presos, Montilla ha evitat pronunciar-se i ha lamentat que figures com la sedició o la rebel·lió estaven pensades “per altres escenaris, quan s’utilitzaven altres mitjans per anar contra les institucions de l’Estat”.

Montilla ha recomanat no ser “esclaus de les expectatives” amb la taula bilateral entre governs però sí que ha admès que “pot obrir un camí –que ha avisat que serà “llarg” i que requerirà “tenacitat”- en la direcció adequada per trobar solucions”. A més, ha recordat que aquest nou espai s’ha assolit gràcies a una taula de partits i que “fora bo que el Govern encaminés pel sender del diàleg i busqués la participació del conjunt de forces polítiques representades al Parlament”. A la taula de partits convocada per aquest divendres a la tarda no hi assistiran ni Ciutadans, ni la CUP ni el PP. I precisament als populars els ha fet una crida perquè se sumin a ser part de la solució.

Publicitat

En el panorama estatal, Montilla ha dit que un avançament cap al model federal només es pot produir si hi ha un nou consens “semblant al que va donar lloc a la Constitució del 78” però que per això caldrà trobar elements “a curt i mitjà termini que permetin concitar acords de mínims” i començar a desencallar així el conflicte territorial. Així, ha apostat per començar a executar el diàleg dins la legalitat, un acord sobre el finançament, l’augment de la coresponsabilitat fiscal o la clarificació dels marcs competencials i, alhora, abaixar la “tensió” política. “Hi ha massa soroll”, ha lamentat el socialista, que creu que encara hi haurà més “turbulències”. De nou, ha emplaçat els de Pablo Casado a “participar de la solució”. També ha demanat al nou govern espanyol que compti amb una “agenda catalana”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca