Els espanyols van votar sense pensar en Catalunya

Un 75,3% dels espanyols diu que la situació a Catalunya no va influir en el seu vot el 10-N, segons el CIS postelectoral

Publicitat

Un 75,3% dels espanyols afirma que la situació a Catalunya no va influir en el seu vot a les eleccions espanyoles del 10-N, segons el baròmetre del CIS postelectoral. Del 24,2% dels enquestats a qui sí va influir “el que ha passat darrerament a Catalunya” en la seva decisió de vot el 10-N, un 42,7% ha reafirmat la seva voluntat de votar pel partit per qui ja pensava fer-ho. En canvi, a un 9,3% l’ha portat a “canviar el seu vot a favor d’un partit que defensa més la unitat d’Espanya” i a un 15,7% “a votar pel partit que millor podia parar als partidaris de la independència de Catalunya”. D’altra banda, a un 13,3% els ha empès a votar “per un partit que defensa la independència” i a un 4,1% a fer-ho per “un partit que defensa el diàleg i l’entesa”. A més, un 7,3% afirma que la situació a Catalunya els ha animat a votar i han descartat abstenir-se.

Pel que fa a les valoracions dels líders dels partits d’àmbit estatal, tots suspenen però el millor valorat és Pedro Sánchez (PSOE) amb una nota mitjana de 4,1. El segueixen Pablo Casado (PP) amb un 3,6; Inés Arrimadas (Cs) amb un 3,6; Pablo Iglesias (Podem) amb un 3,5 i Santiago Abascal (Vox) amb un 2,8.

D’altra banda, amb relació a les preocupacions dels enquestats, la independència de Catalunya per posicions com a “problema”. El CIS previ al 10-N ho situava com a quarta preocupació mentre que al baròmetre de desembre baixa a la tretzena posició.

L’enquesta es va realitzar després de les protestes posteriors a la sentència del procés, entre el 29 de novembre i el 19 de desembre, a partir de 4.800 entrevistes.

Publicitat

Més influència a Catalunya

Pel que fa als enquestats de Catalunya, els esdeveniments que van passar-hi després de la sentència van influir més que en el total de l’Estat. Un 42,3% diu que va afectar la decisió de vot mentre que un 56,4% afirma que no.

A un 41,3% dels que afirmen que els va influir els va portar a votar un partit independentista mentre que a un 7,1 els va portar a votar un partit que creia que podia aturar millor els independentistes i un 4,4% a un partit que defensa més la unitat d’Espanya.

Un 29,8% va reafirmar la voluntat de votar pel partit que ja pensava votar i un 6,2% va canviar el vot a favor d’un partit que defensa el diàleg.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca