Se li pot dir diàleg quan veten l’autodeterminació?

“Som els del diàleg”. “El més important és que ja tenim una taula per dialogar”. “Som els campions del diàleg”. “Res podrà avançar sense el diàleg”. Diàleg, diàleg i més diàleg sense concretar sobre què cal dialogar.

Ahir la CUP va anunciar que no participarà en la taula de partits convocada per aquest divendres pel president de la Generalitat, Quim Torra, perquè “en una taula on participa el PSC, que nega el dret d’autodeterminació, la CUP poca cosa té a aportar”.

L’afirmació, que ben ràpidament alguns van titllar de sectària, crec que planteja un debat necessari. Perquè, al cap i a la fi, el que ahir verbalitzava la diputada Natàlia Sànchez és la necessitat de començar a concretar sobre què es vol dialogar, quins temes hi ha sobre la taula pels quals és necessari arribar a un acord: l’amnistia? L’autodeterminació? O si la truita de patata és millor amb ceba o sense?

Fa setmanes que una part de l’independentisme celebra que, “per fi”, el PSOE s’assegui a una taula de diàleg. I sí, és una bona notícia, però aquesta taula és una mena de fugida endavant per superar la investidura i intentar gestionar els nous escenaris o té la voluntat ferma de parlar de la qüestió central de la política catalana: l’autodeterminació? Perquè, si hem de valorar les paraules d’Iceta, el ministre Illa i algunes declaracions de figures destacades del nou Gobierno, a la taula hi haurà de tot menys l’autodeterminació i la situació dels presos i preses polítics.

Li poden seguir dient taula de diàleg, però en el moment en el qual veten l’autodeterminació i l’amnistia això ja no és diàleg. És un monòleg, amb públic, però és un monòleg. Per això el PSOE defensa que la mesa és un espai on poder “parlar de tot” i per aquest motiu la CUP no assistirà a la trobada de divendres, perquè no hi ha cap intenció de parlar sobre allò que realment requereix diàleg.

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca