Els comuns ja donen excuses per protegir el govern de Sánchez

Asens creu que el nou govern espanyol no podrà fer "grans canvis" perquè "el braç judicial de la dreta està mobilitzat"

Publicitat

El portaveu d’En Comú Podem a Madrid, Jaume Asens, ha admès que serà complicat que el nou govern espanyol pugui fer “grans canvis estructurals” per l’acció política de la dreta, que també té el “braç judicial mobilitzat”. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Asens ha demanat que, després de “l’optimisme i expectatives” arran de la formació del nou executiu, no es generin “massa expectatives”. De fet, en relació a la consulta plantejada en la taula de negociació amb ERC, el líder dels comuns a Madrid diu que “hi ha base legal per poder-la fer” però que podria ser que el Tribunal Constitucional “vulgui impedir-la”. D’altra banda, Asens ha explicat que el nomenament de l’exministra de Justícia Dolores Delgado com a fiscal general de l’Estat “pot ser un contrapunt important que permeti posar fre a aquest braç judicial de la dreta”.

Asens ha explicat que seria “injust” que es descartés aplicar l’indult als presos independentistes que el sol·licitin perquè és “un dels instruments més ràpids que hi ha” per aconseguir el seu alliberament. El líder dels comuns, que defensa que fins que els presos no estiguin al carrer no hi haurà normalitat política, ha explicat que hi ha “motius estrictament legals” per a aconseguir-los. Els comuns també treballen amb una reforma del codi penal que modifiqui el delicte de sedició, amb efectes retroactius. Aquesta qüestió, que portaven al programa electoral, podria també entrar a la taula negociadora per discutir la situació dels presos.

El portaveu dels comuns al Congrés també ha apuntat que decidiran la seva posició en el suplicatori de Carles Puigdemont i Toni Comín quan arribi el moment, però ha dubtat que el Tribunal Suprem continuï sent competent per a emprendre aquest tràmit. “És possible que el Parlament Europeu denegui el suplicatori per aquesta falta de competència”, ha exposat Asens.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes