Els regidors i treballadors de l’Ajuntament de Barcelona no agafaran vols curts que tinguin alternativa en tren

El consistori impulsarà canvis fiscals que penalitzi els vaixells més contaminants

Els regidors de l’Ajuntament de Barcelona i els seus treballadors no agafaran vols curts que tinguin alternativa en tren. És una de les mesures presentades aquest dimarts pel consistori per lluitar contra l’emergència climàtica. En concret, el govern de Colau es compromet a que els seus membres i el personal municipal no facin vols de menys de 1.000 quilòmetres quan disposin d’alternatives ferroviària inferiors a 7 hores. Entre altres mesures, reclama a l’aeroport del Prat que elimini aquests vols. També impulsarà canvis fiscals, per exemple, per penalitzar els vaixells més contaminants o eliminar les exempcions sobre el querosè a la Unió Europea (UE).

Publicitat

En el marc de la declaració d’emergència climàtica, l’Ajuntament ha presentat propostes i mesures al port i l’aeroport per tal de reduir els seus efectes contaminants. Després d’haver estudiat l’informe de salut pública de Barcelona Regional, el consistori ha destacat que la mobilitat és responsable del 40% dels gasos d’efecte hivernacle que s’imputen a la ciutat.

“L’aeroport és el principal emissor de Co2 amb 7.607.832 tones i el port amb 5.332.522 tones de”, ha dit el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia. Aquest total de 12,9 milions de tones anuals equival a 4 vegades les emissions totals de Co2 emeses per la ciutat de Barcelona. “El port és el responsable del 7,6% dels òxids de nitrogen (NOx) i d’entre el 9 i el 12% de les partícules en suspensió (PM) que respirem a la ciutat”, ha afegit Badia.

Entre les mesures que el govern municipal demana a l’aeroport, proposa estudiar l’eliminació dels vols curts que tinguin alternativa en tren i que tinguin destinacions a menys de 1.000 quilòmetres, sempre que l’opció ferroviària de desplaçament no superi les 7 hores. Des de l’Ajuntament volen predicar amb l’exemple implicant-s’ho als membres del Govern i al personal municipal. Alguns dels vols que seran substituïts són a ciutats com Madrid, Bilbao, Màlaga, Sevilla, València i París.

També promouran l’ús del transport públic i modes ferroviaris per arribar fins a l’aeroport, treballaran perquè es continuï amb la progressiva electrificació de flotes de terra per minimitzar el consum de combustibles i proposen actualitzar l’estudi d’impacte ambiental donant compliment als acords de París. “Creiem que l’informe d’impacte ambiental de 1999 és caduc i caldria actualitzar-ho”, ha dit Eloi Badia.

Pel que fa al port, des de l’Ajuntament proposen una fiscalitat ambiental que penalitzi els vaixells més contaminants. “Volem que els vaixells més contaminants hagin de pagar un impost”, ha dit la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz. També han proposat l’electrificació de molls per tal d’evitar emissions dels vaixells que estan aparcats als ports. “El port de Long Beach, a Los Angeles, ha aconseguit reduir un 90% les emissions amb l’electrificació dels seus molls”, ha dit Sanz.

També volen apostar pel model port Base per disminuir el nombre de vaixells que fan escala a la ciutat. Per últim, aposten per impulsar el desplegament de l’Àrea de Control d’Emissions del Mediterrani, “l’objectiu és la protecció dels ecosistemes marins i les regions costaneres” ha dit Badia.

Altres mesures que es proposaran a les dues infraestructures són l’elaboració de plans de reducció d’emissions, sistemes de generació d’energies renovables, potenciar l’ús de modes ferroviaris per arribar fins port i aeroport i treballar amb l’Estat per eliminar les exempcions sobre querosè a la Unió Europea.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca