Les indústries creatives han creat 43.000 llocs de treball a Barcelona els darrers sis anys

El sector representa el 13% de l'ocupació a la capital catalana el segon trimestre de 2019

Barcelona ha creat 43.000 llocs de treball en el sector de la indústria creativa els darrers sis anys i compta amb 145.819 persones ocupades en aquestes activitats el segon trimestre de 2019. Són les dades que ha presentat Barcelona Activa i que ha elaborat el Departament d’Estudis de la Gerència d’Economia, Recursos i Promoció Econòmica de l’ajuntament i que mostren que els sectors creatius no tradicionals, com són l’edició digital, els videojocs, R&D i la publicitat, han augmentat el volum de llocs de treball en pràcticament un 67%. Els tradicionals, en canvi, els dedicats a l’art, la cultura o el disseny, tot i crear-ne a partir del 2013, aquest 2019 han presentat un 2,2% menys d’ocupació que el 2008.

Publicitat

Així, el 2019, l’ocupació creativa a Barcelona ha crescut un 6,7%, amb augments del 9,2% als sectors no tradicionals i el 3,9% als sectors tradicionals. Des de l’Ajuntament es considera que la capital catalana és un ”pol central” de les activitats creatives a Catalunya ja que concentra un 50,6% dels llocs de treball del sector i un 48,6% de les empreses amb persones dedicades en aquests àmbits.

Entre el 2008 i el 2019, els sectors creatius han presentat un comportament ocupacional molt dinàmic, de més del 25% i més favorable que el del conjunt de l’economia de Barcelona, amb un 3,9% més. Entre el 2013 i el 2019, aquestes activitats han guanyat dinamisme i han assolit un fort increment de l’ocupació, del 42,2%, més del doble del conjunt de la ciutat (19,1%).

De les 145.819 persones que treballen als sectors creatius, un 82,5% ho fan com a treballadors i el 17,5% restant ho fan per compte propi, fet que situa al sector 6,6 punts per sobre del percentatge mitjà de treball autònom de Barcelona (10,9%). Aquest percentatge és especialment elevat als sectors creatius tradicionals (26,2%), mentre que en els no tradicionals (9,8%) se situa lleugerament per sota de la mitjana de Barcelona (10,9%).

L’atur registrat als sectors creatius ha disminuït de forma ininterrompuda des de 2009, fins a situar-se en 7.633 persones el juny de 2019. Cal destacar que la reducció acumulada de l’atur entre 2009 i 2019 als sectors creatius (-49,4%) quasi duplica la del conjunt de la ciutat (-25,1%).

Gairebé 10.000 empreses amb personal assalariat

Barcelona tanca el primer semestre de 2019 amb 9.626 empreses amb persones assalariades actives als sectors creatius, que suposen el 12,5% de les de la ciutat i superen en més de 900 les que es comptaven fa 11 anys. La ciutat concentra un 49,5% dels llocs de treball del sector de les indústries creatives al país, 16,9 punts per sobre del pes ocupacional global de la ciutat, i representa un 48,1% de les empreses amb assalariats catalanes dedicades als sectors creatius.

Segons el Registre Mercantil, el 2018 a Barcelona hi ha un total de 24.211 establiments dedicats a aquestes activitats. Els districtes de l’Eixample i Sarrià-Sant Gervasi són els que més en concentren (7.160 i 4.249, respectivament), i sumen pràcticament el 50% dels establiments de la ciutat que es dediquen als sectors creatius. Altres districtes com Sant Martí, Gràcia o Les Corts, presenten també un nombre considerable d’establiments.

Les retribucions salarials de les activitats creatives són molt diferents en funció de les branques. El salari mitjà anual de la Informació i Comunicacions supera en un 25,9% la mitjana de la ciutat, mentre que el de les activitats artístiques i recreatives se situa un 32,4% per sota. La bretxa salarial de gènere a informació i comunicacions és del 14,4%, inferior a l amitjana de Barcelona (21,9%), mentre que la de les activitats artístiques i recreatives (20,6%), se situa prop de la de la ciutat.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca