Iceta considera que no és necessari que vagi a visitar Junqueras

Assegura que ja té contacte amb la direcció d'ERC

Publicitat

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha avisat que sense Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) “no hi haurà Govern”, perquè l’executiu central no s’ho pot permetre després d’anys sense disposar d’un projecte de finances públiques, cosa que considera que impedeix fer política.

“Si aquests pressupostos no tiren endavant, haurem fet un esforç per a res, i, des del punt de vista de tots els que hem posat tanta il·lusió en el pacte, d’alguna manera ens autoesmenariem la plana”, ha advertit en una entrevista a Europa Press, en la qual ha afegit que l’acord amb ERC per a la investidura de Pedro Sánchez no inclou l’aval als comptes.

Creu que els PGE després de la moció de censura no es van aprovar pel context polític –més que pel seu contingut– i per un fracàs en la via negociadora –la figura del relator en les negociacions Govern central-Generalitat va fer saltar per l’aire qualsevol possibilitat d’enteniment–, però ha subratllat que és diferent un executiu format després d’una moció de censura per desplaçar l’anterior, que un que supera una investidura.

A més, considera que la configuració del Congrés i l’orientació que semblen seguir les dretes mostren clarament quina seria l’alternativa, cosa creu que provocarà que els actors polítics mesurin bé les seves actuacions i paraules al llarg de la legislatura, que confia que duri els quatre anys, tot i que creu que no serà fàcil.

Publicitat

Demana responsabilitat als partits, perquè està en joc demostrar que l’esquerra i els grups territorials progressistes poden governar: “Ara com ara estem passant la prova del cotó de la capacitat de les esquerres de posar-se d’acord i de la capacitat dels qui creiem en una Espanya plural i diversa d’articular una majoria de govern”.

“Un fracàs seria molt dur per tothom. Si queda clar que només pot governar la dreta amb els seus tres caps, seria una molt mala notícia per a Espanya, però també per a Catalunya” i altres comunitats, segons Iceta, que ha remarcat que l’oportunitat actual ha d’implicar ser conscients de la responsabilitat i les conseqüències d’un eventual fracàs.

A les xarxes socials Iceta s’ha mostrat satisfet del nomenament del seu secretari d’Organització, Salvador Illa, com a ministre de Sanitat, i ell es descarta per ocupar una altra cartera: “Aquí tinc una funció que m’obliga a quedar-me, em dec als electors del meu partit, en una situació política molt complicada”, per la qual cosa creu que el millor servei és seguir presidint el grup PSC-Units del Parlament i ser el proper candidat socialista a presidir el Govern.

Preguntat per si la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, seguirà en el càrrec, o si els socialistes mantindran la institució, ha assegurat que encara no s’ha abordat, però que opina que “seria molt absurd perdre l’experiència acumulada” pels socialistes al capdavant de la Delegació, i subratlla que Cunillera ha exercit molt bé el càrrec en una situació molt difícil.

Diàleg amb l’oposició

Sobre el debat d’investidura, creu que partits de dretes van fer servir un “llenguatge pràcticament bèl·lic”, mentre que ell considera important reflectir que és possible una posició enfrontada sense fer servir aquest lèxic.

Ha atribuït aquesta actitud a la “voluntat de fer descarrilar” la investidura de Sánchez, i espera que d’ara endavant l’actitud dels partits de dretes sigui diferent, en la línia del que assegura que ja apunten algunes veus dins de formacions com el PP.

“Hi ha determinades polítiques i acords d’Estat que haurien de ser possibles; si no, entrarem en una legislatura, no només molt tibant, sinó molt buida de continguts”, i ha demanat als partits de l’oposició no deixar-se portar pels prejudicis.

Presos i preses polítics

Preguntat per les diferències entre el Govern central que veurà la llum en els propers dies i el que va encapçalar Mariano Rajoy, ha destacat que el de Sánchez “des del primer moment ha reafirmat la seva voluntat d’optar per la política i pel diàleg”.

“Estem en les antípodes del que va suposar el Govern del PP”, i ha afegit que la política estatal està en un capítol absolutament diferent.

Sobre si es replanteja visitar a la presó el líder d’ERC, Oriol Junqueras, ha dit que “no necessàriament”, perquè els socialistes ja mantenen una relació amb la direcció d’ERC, i ha afirmat que, si l’hagués visitat abans, alguns ho haguessin fet servir per provar de bloquejar, boicotejar i dificultar la seva relació política.

“Sóc conscient que molta gent del PSC ha anat a visitar Junqueras i més persones que estan a la presó però és bastant diferent si ho fa el primer secretari del PSC”, que ha de ser més prudent, sobretot en assumptes que puguin tenir una lectura que es faci servir per distorsionar la relació entre partits, ha dit.

Ha afirmat que el Govern central haurà “d’estudiar i de decidir” sobre un indult si algun dels empresonats planteja o deixa plantejar un en el seu nom –UGT preveu fer-ho amb l’exconsellera Dolors Bassa–, com passa amb qualsevol ciutadà, i ha recordat que Junqueras va descartar demanar-ho.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes