Quico Pi de la Serra esprem l’essència combativa del Barnasants per celebrar els 25 anys del festival

L'escenari on va néixer el certamen, les Cotxeres de Sants, acull un concert reivindicatiu amb 'Bella Ciao' de colofó

Publicitat

Quico Pi de la Serra va ser un dels participants en la primera edició del Barnasants, fa 25 anys, i ha estat un dels indiscutibles en la trajectòria del festival de la cançó d’autor. És per això que era el músic idoni per fer lluir en un concert especial d’aniversari l’essència combativa del certamen, i fer-ho a la seu on va començar: les Cotxeres de Sants. Els dos mesos que el cantautor ha dedicat a preparar el concert d’aquest divendres s’han notat en una acurada selecció del repertori, divuit cançons de lluita començant per ‘Sento el vent’ i acabant amb ‘Si els fills de puta volessin no veuríem mai el sol’. No ha estat l’última, ja que per rematar el recital ha ressonat a les Cotxeres l’himne de la resistència italiana contra el feixisme, ‘Bella Ciao’.
Amb Amadeu Casas a la guitarra i les veus, i Joan Pau Cumellas a l’harmònica, habituals acompanyants del músic, Pi de la Serra ha desplegat un repertori de cançons de combat, o com ell anomena, cançons “d’intervenció”. Es tracta de temes compromesos amb la realitat que envolta el músic, com han mostrat temes com ‘Hey hey baby’, ‘La cultura’, ‘Merda’ i ‘Mediocritat’.

A ‘Cançó en i’ ha qüestionat l’autoritat policial, i amb ‘Igual que ahir’ s’ha posat al costat de l’innocent. ‘La meva estrella’, ‘La mala setmana’, ‘S’ha de parlar per més dir’, ‘Se’, ‘Blues my chauffeur’, ‘El burro i l’àguila’, ‘Inventari’, ‘Apa noi’ i el clàssic ‘L’home del carrer’ han estat els temes triats per la cita. El concert ha durat una hora i mitja i el músic, que es va convertir el 1962 en el cinquè membre dels Setze Jutges, s’ha excusat en algun tema que ha hagut de tornar a començar.

Aquest ha estat el primer concert de la 25a edició del Barnasants, que s’inaugurarà oficialment el 24 de gener amb un homenatge a Ovidi Montllor per part del col·lectiu Ovidi 25. El cantautor d’Alcoi també ha estat present aquest divendres amb la interpretació per part de Pi de la Serra d’un tema seu, ‘L’escola de Ribera’, publicat el 1977 a l’àlbum ‘De manars i garrotades’ i que es refereix a l’escola franquista.

Amb els versos punyents de ‘Si els fills de puta volessin no veuríem mai el sol’, Pi de la Serra ha finalitzat el seu repertori propi, en unes Cotxeres de Sants plenes a vessar. El colofó l’ha posat el tema ‘Bella ciao’, l’himne partisà de la resistència italiana contra el feixisme, amb el director del festival, Pere Camps, dalt de l’escenari.

Publicitat

Precisament Camps, abans que comencés el concert, ha llegit un missatge del president d’Òmnium, Jordi Cuixart, en què demanava que la cultura “ho inundi tot”, unes paraules que el públic ha respost amb crits de “llibertat presos polítics”.

L’espectacle d’aquest divendres tindrà dues rèpliques més, una a Palma el 4 de febrer i la segona a Bellreguard (País Valencià), el 22 de febrer.

El lema d’aquesta edició del Barnasants és ‘La cultura és el kalàixnikov del segle XXI’, una edició que oferirà un total de 125 concerts no només a Catalunya, sinó que per primera vegada s’estén pel País Valencià, Mallorca, Menorca i Formentera, a més de l’Alguer.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes