Iceta demana paciència amb la taula de diàleg

Avisa no esperar resultats a "curt termini"

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha avisat que la taula de diàleg entre el Govern central i la Generalitat que es crearà després del pacte entre els socialistes i ERC requereix temps per donar fruits: “Si algú espera resultats molt transcendents i importantíssims a molt curt termini, probablement s’equivocarà”.

Publicitat

Ha defensat que “el normal” si algú vol generar la confiança suficient és començar per assumptes en què hi pugui haver acord i ha demanat que tots els actors acompassin les seves ambicions i les possibilitats reals, ha destacat el dirigent socialista en una entrevista d’Europa Press.

“Quan es parla de cotxes, una de les dades que se sol donar és quant triguen a passar de zero a cent: en política no és qüestió de segons, és una qüestió de mesos”, i ha afegit que probablement s’orientarà l’assumpte a anar trobant acords concrets sense pretendre saltar de la primera reunió a una solució global i definitiva del conflicte, que considera que requerirà bastant temps.

Iceta veu indicis positius, com la trucada de dijous entre el president del Govern central, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat, Quim Torra: “Crec que que les dues parts estan mostrant una bona predisposició”, que no és garantia d’un acord, però sí una condició necessària per avançar, i, tot i que és conscient de les dificultats, es mostra optimista.

Preguntat per la possibilitat que partits i entitats independentistes es reuneixin abans d’aquesta taula per fixar la seva posició, Iceta ha dit que és una decisió del Govern però que els acords en la taula seran responsabilitat dels executius, i ha sostingut que el Govern central té més clara la seva postura que la Generalitat: “Crec que que això és evident”.

Flexibilitat amb els terminis

Malgrat que l’acord PSOE-ERC fixava que la primera reunió de la taula de diàleg havia de substanciar-se en els primers 15 dies després de la investidura, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, va advertir que els terminis haurien de fixar-los els presidents en la reunió que mantindran en els propers dies.

Iceta aposta per respectar les necessitats de diàleg, els procediments i les divergències, tot i que es modifiquin terminis de l’acord: “Preferiria que poguéssim complir l’acord al peu de la lletra, però si el Govern de cop i volta diu que en comptes de 15 dies són tres setmanes, aquest no serà l’assumpte”.

ERC se l’ha jugat

També ha destacat que Torra i JxCat no s’hagin oposat a la creació d’aquesta taula malgrat no compartir l’acord entre els republicans i els socialistes: “És positiu, i, malgrat l’escepticisme, no hi ha hagut una actitud hostil de bloqueig a la creació d’aquesta taula”, i ha sostingut que ERC va posar per davant l’interès general que el de partit en aquest acord.

“ERC d’alguna manera s’ha jugat molt en benefici d’una taula que per si sola no controla. I ho dic en positiu, amb un cert punt d’admiració, perquè s’han compromès a coses que no depenen només d’ells”, i ha afegit que hi ha una lluita entre JxCat i ERC per encapçalar el futur del moviment independentista.

Presència del PSC?

Preguntat per si el PSC estarà en aquesta taula, ha respost que serà decisió de Sánchez i que li semblarà bé: “És cert que la presència del PSC pot afavorir determinades coses i pot ajudar”, ha afegit, tot i que no fixaran condicions, perquè el PSC vol posar totes les facilitats que siguin possibles, tenint en compte que la taula és entre governs i que el PSC comptarà amb el seu secretari d’organització, Salvador Illa, assegut en el Consell de Ministres al capdavant de Sanitat.

L’aposta d’Iceta pel desbloqueig de la situació política catalana passa per preparar el terreny per a una reforma constitucional i estatutària per avançar en un autogovern més sòlid i un millor finançament en una Espanya federal: “Tenim dos terços del Parlament d’acord en alguna cosa en aquests moments? No. Tenim una majoria a les Corts per a una reforma constitucional? No. Això fa que no haguem de fer res? No”.

“I què hem de fer? Començar a parlar, veure quins punts d’acord hi ha i resoldre algunes qüestions”, com el finançament, la inversió de l’Estat a Catalunya i la participació de les institucions catalanes en algunes infraestructures, ha citat Iceta, que és partidari d’una aproximació més pragmàtica a l’assumpte.

Sobre si els socialistes catalans estaran en la taula de coordinació interna del Govern central, ha dit que serà decisió del Govern d’Espanya i ha assegurat que el PSC està “molt ben incrustat” en el grup parlamentari socialista al Congrés.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes