El Maldà retrata l’amistat a un camp de refugiats

Les rondalles mallorquines prendran vida al teatre cada diumenge

El Maldà portarà a escena del 15 de gener al 9 de febrer ‘Alhayat o la suma dels dies’, la història d’amistat entre uns joves a un camp de refugiats on la construcció d’una biblioteca portarà llum i vitalitat a la dura realitat d’un camp de refugiats. L’espectacle ha estat creat per les germanes Aura Foguet i Laia Foguet inspirat en fets reals i està interpretat per Georgina Latre, Manar Taljo i Moha Amazian. El Maldà també acollirà el cicle ‘Al cel mos vegem tots plegats’, en què s’interpretaran quatre rondalles mallorquines diferents amb el mateix elenc cada diumenge del 19 de gener al 9 de febrer.

Publicitat

‘Alhayat o la suma dels dies’ busca mostrar què passa realment quan els refugiats arriben a Europa i donar llum a una realitat amagada. Els responsables del muntatge creuen que s’ha parlat molt de la crisi i dels perills que assumeixen les persones per arribar a Europa, però poc de què passa realment quan arriben als camps de refugiats. “Els camps són espais poc difosos, no sabem com són, què s’hi fa. Només existeixen per les persones que els habiten” ha explicat l’actriu Georgina Latre.

La història està basada en fets i personatges reals. D’una banda la construcció d’una biblioteca al camp de Lagadikia (Salònica, Grècia) l’estiu de 2016 per part de la fundació de l’equip artístic de l’espectacle, Laia Folguet i Georgina Latre, i de l’altra, la seva experiència com a voluntàries. “La biblioteca tractava d’oferir als refugiats quelcom perquè s’oblidessin de la seva realitat i per enfortir els vincles de la comunitat”, ha precisat Foguet.

La història se centra en tres personatges, Julia, Hadi i Samura, i en l’espera que pateixen. La Júlia, voluntària, coneix en Hadi en arribar al camp i comencen a comunicar-se mitjançant dibuixos mesclant el català, l’anglès i l’àrab. Això els acaba portant a intercanviar llibres. Aquí s’hi afegeix la Samura, germana d’en Hadi. La passió que comparteixen per la literatura es materialitza en un projecte per construir una biblioteca al camp. “La veu del Hadi i la Samura representa totes les veus que són callades. Parlem de persones amb cara i ulls”, afegeix Foguet.

La literatura es converteix en la sortida que els tres necessiten per fugir del camp. “La literatura als camps és una forma de compartir, de crear comunitat i de resoldre conflictes. La biblioteca va ser una eina que vam fer servir per vincular les persones del camp”, insisteix la seva creadora.

Al camp de refugiats de l’espectacle s’hi pot veure tot allò que passa mentre no es fa res des del punt de vista d’uns adolescents: les converses, els jocs, els desitjos, i també la incertesa, la por i la impotència. Sobretot destaca l’amistat entre les persones que busquen escapar d’un lloc com el camp de refugiats.

Les rondalles mallorquines, al Maldà

En la roda de premsa de presentació, també s’ha avançat el cicle ‘Al cel mos vegem tots plegats’, que portarà a escena quatre rondalles mallorquines diferents cada diumenges del 19 de gener al 9 de febrer.

Setmanalment, es presentarà una rondalla dirigida per un dramaturg o director diferent amb un planter fix de quatre actors. “És un exercici molt interessant i divertit on es vol reivindicar rondalles desconegudes però molt importants per la literatura”, ha explicat el director artístic del Maldà, Adrià Aubert.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca