Cuixart reitera que “la prioritat” no és alliberar els presos

No s'acollirà a beneficis penitenciaris però demanarà permisos perquè és un "dret"

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha assegurat que la prioritat de la negociació política ha de ser la resolució del conflicte entre Catalunya i la resta d’Espanya i no l’alliberament dels presos independentistes.

Publicitat

“La prioritat no pot ser l’alliberament dels presos, sinó la resolució del conflicte”, ha manifestat en una entrevista a Europa Press des de la presó de Lledoners, i ha destacat que els presos no poden condicionar el que passi fora de la presó.

Segons Cuixart, després de dos anys de presó ha quedat clar que els presos no són “moneda de canvi de res”, per la qual cosa demana que ningú tingui la temptació de posar-los sobre la taula de negociació perquè, al seu judici, l’assumpte central és el reconeixement del dret a l’autodeterminació i posar fi a la repressió, segons ha dit textualment.

“El que ha de fer el Govern és acatar les resolucions internacionals, no manipular més el poder judicial i deixar pas a la negociació”, ha reclamat Cuixart, que considera que l’amnistia és una reivindicació legítima i un instrument vàlid que té l’Estat per a la resolució del conflicte, però que per si sola no implicaria una resolució democràtica automàtica.

Sobre si és partidari de modificar el Codi Penal, creu que serveix “de poca cosa si la justícia continua actuant al marge” tenint en compte que, des del seu punt de vista, l’han condemnat per exercir drets fonamentals i per un delicte inexistent, assegura.

“La cúpula del poder judicial està qüestionada i veiem cada dia com a l’Estat no existeix una separació de poders real”, ha lamentat.

En preguntar-se-li si la Generalitat ha de desacatar la sentència de l’1-O, demana al Govern i els partits actuar amb “coherència, rigor i valentia” per donar una resposta adequada des de les institucions.

No hi ha hagut una resposta a l’alçada

Per Cuixart, de moment no s’ha donat aquesta resposta adequada a aquesta sentència, tot i que hi ha “un president del Parlament i un vicepresident a la presó, juntament amb cinc consellers més”.

“Tinc la sensació que la indignació d’una part molt important de la gent no s’ha traduït en cap resposta institucional que puguem considerar a l’alçada de la gravetat dels fets”, ha opinat, i ha englobat els partits en la seva crítica.

Suport a Torra

Per Cuixart, el ple extraordinari del Parlament que va ratificar Quim Torra com a diputat i president de la Generalitat és un “bon exemple” de resposta institucional, i ha aprofitat per carregar per la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar-li la credencial de diputat, una inhabilitació ratificada pel Tribunal Suprem.

“És delirant que la JEC es cregui competent per inhabilitar per primera vegada un president de la Generalitat en actiu. Sempre estarem al costat de les institucions i, en aquest cas, del president”, ha dit.

També ha criticat la decisió del Suprem d’executar la inhabilitació de l’ex-vicepresident i líder d’ERC, Oriol Junqueras, malgrat el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), i ha vaticinat: “L’Estat espanyol està aïllat jurídicament i acabarà condemnat”.

“No tot s’hi val en nom de la unitat d’Espanya, i això és el que ha dit el TJUE i el president del Parlament Europeu a l’Estat. Saben que tot el procés està ple de nyaps i irregularitats, de vulneracions flagrants”, ha advertit.

Un cop classificat en segon grau, Cuixart ha mantingut que no s’acollirà a cap benefici penitenciari, però sí demanarà permisos –ho pot fer des de dimarts– perquè és un “dret” dels presos al qual no renunciarà.

Al que no vol acollir-se és a mesures de reinserció perquè està convençut que no ha comès cap delicte i perquè defensa que les penes s’han de complir íntegrament, cosa que no implica que reconegui la seva “legitimitat”.

També ha demanat no caure en “polèmiques estèrils que només serveixen per dividir”, en relació a si han de tenir el segon o el tercer grau, i ha demanat a l’Estat assumir les reclamacions de la comunitat internacional.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca