La vetllada literària de Reis guardona la Laia Aguilar i l’Ana Merino

Per primera vegada en els últims deu anys es premien dues dones

Publicitat

L’escriptora Laia Aguilar (Barcelona, 1976) ha guanyat el 52è Premi Josep Pla amb la novel·la ‘Pluja d’estels’. L’obra narra la reunió d’un grup d’amics que es troben cinc anys després d’un tràgic incident en una casa al Cap de Creus amb l’excusa de contemplar una pluja d’estels. En la tradicional vetllada literària de Reis a l’Hotel Palace de Barcelona, també s’ha donat a conèixer el guanyador del 76è Premi Nadal, que ha distingit la primera novel·la de la poetessa i dramaturga Ana Merino (Madrid, 1971), ‘El mapa de los afectos’. Aguilar és la primera dona que obté el guardó de narrativa en català des del 2010, any en el qual va ser distingida Llúcia Ramis. En aquella ocasió, la guanyadora del Nadal va ser Clara Sánchez. Des de llavors, dues dones no havien obtingut alhora els guardons que atorga l’editorial Destino.
L’obra de Merino se situa entre els Estats Units i Espanya, i arrenca amb una relació secreta que manté una mestra d’escola en una petita comunitat rural d’Iowa. A partir d’aquí, s’endinsa en els misteris quotidians dels habitants del poble, encadenant les seves vides en diferents episodis per construir el mapa dels afectes a què fa referència el títol.

L’imaginari nord-americà és molt present a l’obra, que mostra “una Amèrica complexa, lluny de les grans ciutats”, ha explicat l’autora en una roda de premsa. Per escriure el llibre, Merino s’ha servit de la seva pròpia experiència de més de 25 anys vivint a Iowa, on ha fundat i dirigit un màster universitari d’escriptura en castellà.

L’autora madrilenya ha volgut que tots els protagonistes de la narració comparteixin un “substrat de bondat” que marca la seva manera d’enfrontar-se a fets “molt dolorosos i terribles”. Segons l’escriptora madrilenya, la novel·la és “un al·legat en favor de la bondat”, una manera de fer que “ha fet que la humanitat romangui”.

Filla de l’escriptor, assagista i acadèmic José María Merino, l’autora ha assegurat que el seu pare li ha transmès “l’amor pels llibres”. Just després de recollir el guardó, ha confessat que creu més en la literatura que “de nena creia en els Reis Mags”. “La literatura ens fa creure en els altres, ens permet empatitzar amb l’ànima humana”, ha dit.

Publicitat

Merino s’ha presentat al premi amb el pseudònim Susan Storm i va presentar la novel·la sota el títol ‘Campos de fuerza’. El premi Nadal està dotat amb 18.000 euros i s’ha imposat a 351 originals. En l’edició anterior va distingir Guillermo Martínez per la novel·la ‘Los crímenes de Alicia’. L’última dona premiada va ser Care Santos, l’any 2017.

Premi Josep Pla

L’obra ‘Pluja d’estels’ narra la reunió d’un grup d’amics que es troben cinc anys després d’un tràgic incident en una casa al Cap de Creus amb l’excusa de contemplar una pluja d’estels. Al llarg del relat, els protagonistes compartiran experiències, però també afloraran gelosies, una antiga història d’amor i el sentiment constant que hi ha un fet del passat encara per resoldre.

L’autora, llicenciada en Comunicació Audiovisual i professora de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, ha explicat que l’estructura i el ritme narratiu de l’obra estan molt marcats pel seu passat com a guionista a sèries de televisió com ‘El cor de la ciutat’, ‘Ventdelplà’, ‘Infidels’, ‘El Príncep’ o ‘Merlí’. En aquest sentit, ha assegurat que “abans d’escriure una escena” s’ha d’imaginar com seria filmar-la.

Pel que fa a l’argument, Aguilar ha indicat que ‘Pluja d’estels’ reflexiona sobre la incapacitat de gestionar el dolor en una societat sotmesa a la “tirania de la felicitat”. “Ens passem el dia mostrant fragments de felicitat a les xarxes. I el dolor, on queda? I el fracàs? O el sentiment de culpa?”, s’ha preguntat quan ha recollit el premi.

Alhora, l’escriptora ha aprofitat el discurs d’agraïment per reivindicar que fa 10 anys que el Premi Josep Pla no el guanya una dona. En aquest sentit, ha assegurat que per tenir “un país fort, lector i amb una literatura de primera” hi ha de ser “tothom” i ha animat a les autores a presentar-se a premis literaris. “Dedico aquest premi a totes les dones que escriuen”, ha afegit.

Amb aquesta obra Aguilar ha fet el salt a la literatura d’adults després d’haver publicat obres de literatura juvenil, com ara ‘Wolfgang (extraordinari)’, que l’any 2016 va rebre el Premi Carlemany. La barcelonina ha presentat l’obra al certamen sota el pseudònim de Marina Creus i amb el títol ‘Uns dies amb els amics’.

El premi Josep Pla està dotat amb 6.000 euros i 38 originals optaven a la mateixa distinció. ‘La vigília’ de Marc Artigau va ser la guanyadora l’edició anterior.

Les obres guanyadores del Nadal i del Pla s’han donat a conèixer en la tradicional nit literària de Reis a l’Hotel Palace de Barcelona, en un acte on també s’ha fet referència al Centenari Delibes, la carrera literària del qual va començar amb ‘La sombra del ciprés es alargada’, Premi Nadal del 1947.

A l’esdeveniment hi ha assistit la consellera de Cultura, Maria Àngela Villalonga; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el primer tinent d’alcalde de la ciutat, Jaume Collboni; la presidenta de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín; la delegada del Govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, i l’expresident Artur Mas. A la taula presidencial, els ha acompanyat el president del Grup Planeta, José Creuheras.

En l’acte tampoc hi han faltat personalitats del món de la cultura com els escriptors Pere Gimferrer o Gemma Lienas, el cantant Gerard Quintana i la il·lustradora Paula Bonet.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca