El jutge tanca la investigació del 17-A: els tres processats no seran jutjats per assassinat

Se'ls imputen delictes d'integració i col·laboració amb organització terrorista, fabricació i tinença d'explosius i intent d'estralls

El jutge de l’Audiència Nacional José Luis Calama ha donat per finalitzada la investigació dels atemptats de Barcelona i Cambrils del 2017, que van provocar 16 víctimes mortals i 300 ferits, i ha enviat el sumari a la Sala Penal perquè Driss Oukabir, Mohamed Houli Chemlal i Said Ben Iazza, siguin jutjats.

Publicitat

El titular del Jutjat Central d’Instrucció 4 processa Oukabir i Houli pels delictes d’integració en organització terrorista, fabricació, tinença i dipòsit d’explosius i estralls en grau de temptativa. A Iazza, que va ser detingut mesos després a Castelló, li atribueix el delicte de col·laboració en organització terrorista.

No obstant això, no els processa pels 16 assassinats que van tenir lloc durant els atemptats, perquè no aprecia prou indicis per afirmar que hi tinguessin una participació directa.

El delicte d’integració en organització terrorista preveu una pena d’entre 6 i 14 anys de presó. El de fabricació i tinença d’explosius d’entre 8 i 15 anys i el d’estralls, en grau de temptativa, de 10 a 15 anys. El delicte de col·laboració en organització terrorista està sancionat amb penes que oscil·len entre els 5 i els 10 anys de presó.

Segons el criteri de l’instructor, no hi ha prou indicis que els tres processats coneguessin els plans de la cèl·lula que va executar l’atac. Del grup en formaven part Mohamed i Omar Hichamy, Moussa Oukabir, Said Aalla i Younes i Hussein Abouyaaqoub, que els Mossos van abatre hores després dels atemptats, i l’imam de Ripoll Abdelbaki es-Satty i Youssef Aalla, que van morir en l’explosió de la casa d’Alcanar un dia abans.

La causa contra Oukabir, Houli i Iazza serà traslladada a la Secció Tercera de la Sala Penal de l’Audiència Nacional, que presideix el magistrat Alfonso Guevara i que aviat emetrà una interlocutòria amb les dates d’assenyalament del judici.

Oukabir, Houli i Iazza estan processats pels atemptats de Barcelona i Cambrils des de fa més d’un any, però el magistrat no havia enviat la causa fins ara perquè tant les defenses com les acusacions populars van recórrer per sol·licitar que se’ls imputés també pel delicte d’assassinats terroristes, però finalment el magistrat ho ha descartat. La Fiscalia va estar d’acord amb les conclusions de la instrucció judicial.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca