CCOO qüestiona el nou decret llei de l’habitatge

El sindicat valora positivament la regulació impulsada pel Govern però demana un nou Pacte Nacional per l'habitatge

Publicitat

El sindicat CCOO valora positivament el nou decret llei de l’habitatge impulsat pel Govern però creu que encara hi ha ”molta feina a fer”. Entre altres aspectes, proposa que l’índex de referència de preus no s’ha de basar en les dades dels contractes de lloguer, ja que consideren que implica continuar sota la base dels preus del mercat liberalitzat. Aposten doncs, per un índex basant en factors socioeconòmics més enllà de l’oferta i la demanda com l’IPC, el salari mitjà, el salari més freqüent o el cost de la vida per aconseguir que no es destinin més del 30% dels ingressos a les despeses d’habitatge. També proposa descartar el límit de tres anys en la proposta de lloguer social per a famílies vulnerables o en situació d’exclusió social.
En aquest sentit, CCOO recorda que nou de cada deu treballadors de Catalunya no es poden permetre accedir a l’oferta d’habitatge de lloguer a Barcelona i mantenir, alhora, unes condicions de vida digne. Aposten per continuar insistint en la derogació de la reforma laboral, l’increment de l’SMI i les polítiques actives d’ocupació.

Pel que fa als preus, el sindicat creu que el decret llei està mancant d’una proposta contundent per regular el mercat immobiliari per evitar l’especulació financera i el capital fictici que genera bombolles i crisis profundes. Veuen ”necessari i urgent” considerar que si no es regulen les condicions de competència no es poden garantir drets socials i per tant, tampoc garantir ni ”el benestar ni l’estabilitat” de la societat.

Per això, aposten per una nova llei d’habitatge que compleixi la funció social i permeti deixar de ser ”una inversió especulativa”. Demanen també un nou Pacte Nacional per l’habitatge que contempli noves polítiques, mecanismes i instruments per garantir l’accés a l’habitatge i la disminució de la desigualtat i la precarietat, tenint en compte que l’habitatge és una necessitat ”bàsica” de l’ésser humà.

Tot i les propostes, CCOO valora positivament la iniciativa del govern i ”l’esforç” per atendre les demandes i consideracions de totes les organitzacions i entitats que lluiten pel dret a l’habitatge. Destaquen l’obligació per als grans propietaris de fer lloguers socials a persones en situació de vulnerabilitat o exclusió social, l’ampliació del concepte de ”gran propietari” als qui tinguin més de quinze habitatges, o que les administracions competents puguin declarar l’incompliment de la funció social de la propietat dels habitatges.

Publicitat

També valoren que es puguin demanar la creació de consorcis i oficines per a la gestió conjunta de funcions i serveis vinculats a l’habitatge, una nova qualificació del nou habitatge protegit, regulat i públic, que els habitatges de protecció oficial se subjectin a un preu de venda determinat calculat de manera més objectiva i que s’augmenti el percentatge d’habitatge protegit i es reconsiderin les qualificacions de sòl d’habitatge de protecció pública.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca