Vilalta: “Qui diu que això és per un nou Estatut?”

La vicesecretària general d'ERC defensa que la Constitució no serà un topall per a la negociació entre governs

Publicitat

La vicesecretària general d’ERC, Marta Vilalta, ha afirmat aquest divendres que no té cap dubte que el Govern seurà a la taula de negociació entre executius pactada entre ERC i PSOE. “És el que hem estat reivindicant. Hem aconseguit allò que feia molt temps que se’ns estava negat. Estic convençuda que no desaprofitarem l’oportunitat”, ha defensat en entrevistes a Catalunya Ràdio i Rac 1. Vilalta també ha assegurat que, segons l’acord amb els socialistes, la Constitució no serà un topall per a la negociació entre governs ja que es fa referència a “l’ordenament jurídic democràtic” que, segons Vilalta, va més enllà de la Carta Magna i inclou el dret internacional.

Vilalta ha afirmat que es tracta de fer “real” el lema ‘Sit and talk’ que s’ha defensat des dels carrers i des les institucions tot i que a la vegada admet “l’escepticisme” d’ERC perquè té “moltes males experiències” de promeses que després no es compleixen.

Pel que fa a la relació amb JxCat, Vilalta ha admès que per la rapidesa i discreció de les negociacions amb el PSOE no han pogut compartir la informació amb el seu soci de Govern com haurien volgut. Però ha remarcat que ara ja s’ha fet a través de la reunió d’ahir dijous entre el president de la Generalitat, Quim Torra, i el vicepresident i coordinador general d’ERC, Pere Aragonès.

“En el si del Govern s’ha de parlar sobre com s’aterra a la negociació. Estic convençuda que no desaprofitarem l’oportunitat per tal de fer útil aquest instrument”, ha remarcat. I ha insistit que està convençuda que quan es convoqui la primera reunió de la taula de negociació el Govern hi serà al complert. “Sempre hem aixecat la bandera del diàleg i no deixarem d’aixecar-la ara”, ha reblat. Segons l’acord, la taula entre governs s’ha de posar en marxa en el termini de 15 dies després de la formació del govern espanyol.

Publicitat

Vilalta ha defensat que la proposta que hauria de portar el Govern a la taula de negociació ha de representar els grans consensos: autodeterminació i amnistia. “Qui diu que això és per un nou Estatut? ha preguntat en referència a la Presidència de la Generalitat que ahir dijous va remarcar que la ciutadania de Catalunya no reclama una reforma o un nou Estatut.

La també portaveu d’ERC ha assegurat que li agradaria molt que el president Torra i el president Sánchez lideressin la taula de negociacions. I ha remarcat que ERC ha batallat perquè “no es veti ningú”.

En referència a la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) d’avui divendres sobre una possible inhabilitació exprés del president de la Generalitat, Quim Torra, sense esperar el Tribunal Suprem, Vilalta no ha volgut entrar en si això podria condicionar l’acord d’investidura. “No ho contemplem. Creiem que es un òrgan que no hi té res a dir. L’última paraula segur que la tindrà el Suprem”, ha afirmat.

Preguntada per la reacció de la dreta espanyola que rebutja la consulta als catalans que preveu l’acord, Vilalta ha respost que la dreta i l’extrema dreta es poden posar molt nerviosos però que “això és la democràcia”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca