Torra posa contra les cordes el pacte ERC-PSOE: “El Govern no l’assumeix”

Publicitat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha traslladat aquest dijous al vicepresident del Govern, Pere Aragonès, que l’acord entre ERC i el PSOE d’establir una taula de negociació entre governs per buscar una solució al conflicte a Catalunya “no té el vistiplau del Govern ni l’assumeix com a tal”.

Fonts de la Presidència de la Generalitat han explicat a Europa Press que Torra ha demanat explicacions a Aragonès sobre el pacte i ha defensat que “no es pot negociar res amb el Govern espanyol al marge dels acords del Govern”.

Torra i Aragonès s’han reunit aquest dijous al Palau de la Generalitat per valorar el pacte al qual ERC ha arribat amb el PSOE i que contempla una taula de negociació entre la Generalitat i el Govern central per buscar una sortida al conflicte català, i que inclou una consulta a la ciutadania de Catalunya sobre les conclusions que surtin d’aquesta taula.

Encara que el Consell Nacional d’ERC encara ha de decidir aquest mateix dijous si valida aquest pacte i facilita la investidura de Sánchez, des de JxCat ja han sorgit crítiques a aquest acord i tots dos van acordar reunir-se per abordar aquesta situació.

Publicitat

“Un acord entre partits”

Les fonts de la Presidència consultades han ressaltat que Torra ha demanat explicacions a Aragonès sobre l’acord d’ERC amb el PSOE en allò que pugui afectar l’executiu català: “Queda clar que l’acord ERC-PSOE no té el vistiplau del Govern ni l’assumeix com a tal. És un acord entre partits”.

Les mateixes fonts han afegit que qualsevol acord amb el Govern central ha d’estar gestionat i validat per la Presidència del Govern i que les negociacions han de permetre una votació clara sobre la independència, i han assenyalat que “ningú s’ha mobilitzat de manera massiva per un nou estatut ni cap millora de l’autogovern que no sigui la independència”.

Han destacat que la posició comuna consensuada són acords com el comunicat conjunt del president i del vicepresident de reacció a la sentència, la declaració de l’Assemblea de Càrrecs Electes i les resolucions del Parlament: “D’aquí no es mourà el president Torra: exercici del dret d’autodeterminació, fi de la repressió i amnistia”.

“To cordial”

Per la seva banda, Aragonès ha demanat al president català defensar junts l’autodeterminació en aquesta taula de negociació amb l’Estat que els republicans han acordat amb el PSOE per desencallar la investidura de Pedro Sánchez, han afirmat fonts de la Vicepresidència a Europa Press.

Així mateix, el vicepresident ha recordat que la defensa de l’autodeterminació ja consta en l’acord que el Govern va prendre a l’octubre com a reacció a la sentència de l’1-O.

Les mateixes fonts han assegurat que la trobada, que s’ha celebrat a primera hora del matí al Palau de la Generalitat, ha tingut un “to cordial, com sempre”, i que ha durat menys d’una hora.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca