Santa Cristina d’Aro protegirà l’església vella i dotze monuments megalítics com a BCIL

Es tracta de cistes, dòlmens i menhirs que seran declarats Bé Cultural d'Interès Local

L’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro (Baix Empordà) protegirà l’església vella i dotze monuments megalítics més com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). Es tracta de diverses cistes, dòlmens i menhirs. El municipi ja compta amb dos espais protegits amb la figura del Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN): el castell de la Roca de Solius i el dolmen de la Cova d’en Daina, com a zona arqueològica. ASeran els primers espais del municipi a obtenir aquesta figura de protecció. Els tretze elements que es catalogaran, però, seran els primers a aconseguir aquesta protecció. “L’objectiu de la declaració és millorar la seva protecció, conservació i difusió”, assegura l’alcaldessa, Lourdes Fuentes.

Publicitat

La declaració s’aprovarà per ple i anirà acompanyada d’un informe tècnics, que s’ha encarregat a l’arqueòleg Xavier Niell. Un cop aprovada, l’Ajuntament ho comunicarà al Departament de Cultura per tal que l’inscrigui al Catàleg del Patrimoni Cultural Català. També es comunicarà als propietaris dels terrenys perquè, a excepció de l’església, la resta es troben en finques privades.

Un cop sigui una realitat, el consistori es planteja altres accions de protecció com ara establir una àrea de protecció del seu entorn o fer-hi excavacions, restauracions o organitzar visites guiades.

Troballes recents

Els elements protegits es troben en el Catàleg de Patrimoni Arquitectònic i elements d’interès històric i artístic, redactat el 2006 i incorporat en el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) del 2007, encara vigent, a excepció de dos d’ells, ja que les seves troballes són força recents. En concret, el dolmen de Can Reparat es va descobrir el 2016, i la cista de can Jan, el març d’aquest any.

L’església vella es troba al nucli urbà de Santa Cristina. El seu origen és romà: mausoleu o edifici funerari, com també passa amb l’església de Bell-lloc. Va passar a ser església paleocristiana, i als segles VIII o IX, església d’estil preromànic. Al segle XI es va abandonar per una església nova a uns 300 metres. “Potser sense la seva existència, el poble de Santa Cristina no hagués existit mai”, remarca el redactor de l’informe. Respecte als elements megalítics, la majoria, vuit, es troben a la zona de Romanyà de la Selva, convertint-se en un dels agrupaments megalítics més importants del massís de les Gavarres-Ardenya, a més d’oferir una gran varietat de formes i tipus.

En concret, es tracta de les cistes de la carretera de Calonge, del Suro del Rei, de la finca d’en Güitó, del bosc d’en Roquet i de can Jan, els dòlmens del mas Bousarenys, de can Reparat o de les Ginesteres i de les Pedres Dretes d’en Lloveres i els menhirs de la Murtra, de la Pedra Ramera, de can Llaurador i del Terme Gros.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca