L’AP-7 Tarragona-Alacant deixarà de cobrar peatge des de la mitjanit

La supressió de les barreres de peatge en aquestes autopistes és conseqüència de la conclusió del contracte de concessió de la seva explotació

Publicitat

Les autopistes AP-4 entre Sevilla i Cadis i AP-7 entre Tarragona, València i Alacant suprimeixen a partir de les 00.00 hores d’aquest dimecres, 1 de gener, el cobrament de peatge als seus usuaris.

Així, deixaran de pagar taxa els conductors que diàriament circulen per aquestes vies, unes de les més transitades d’Espanya, amb una mitjana d’entre 20.124 i 24.477 usuaris al dia.

La supressió de les barreres de peatge en aquestes autopistes és conseqüència de la conclusió del contracte de concessió de la seva explotació, que actualment té Abertis, i la seva conseqüent reversió a l’Estat.

Són les segones vies de pagament a aconseguir la fi de la seva concessió, aixecar el peatge i passar a estar gestionades per l’Estat, un any després que ho fes l’AP-1 Burgos-Armiñón, via que gestionava el grup Itínere i que va quedar lliure de peatge l’1 de desembre de 2018.

Publicitat

En tots els casos, és fruit de la decisió que va adoptar el Govern espanyol actualment en funcions de no prorrogar els contractes de concessió d’autopistes de peatge que vencessin.

D’aquesta manera, des d’aquest dimecres els 467 quilòmetres de longitud que sumen aquestes dues autopistes quedaran lliures de pagament i passaran a ser gestionats pel Ministeri de Foment.

L’AP-4 Sevilla-Cadis té 93,8 quilòmetres de longitud, pels quals actualment circulen una mitjana de 24.477 conductors al dia, si bé aquesta xifra s’eleva a gairebé 35.000 vehicles en els mesos d’estiu.

Els trams de l’AP-7 Tarragona-València i València-Alacant tenen, respectivament, 225,32 i 148,5 quilòmetres de longitud.

El primer d’aquests traçats registra un trànsit mitjà de 22.707 vehicles al dia, mentre que el que uneix València i Alacant comptabilitza 20.124 trànsits, si bé també en els mesos estivals superen la cota dels 36.000 usuaris al dia, segons dades oficials del Ministeri de Foment.

Manteniment amb l’erari públic

Aquest ministeri, en fer-se càrrec d’aquestes vies, haurà d’encarregar-se també del seu manteniment, que passarà a dependre de l’erari públic. Fins ara, ho pagava Abertis a compte del peatge que cobrava als usuaris de les vies.

No obstant això, Foment no ha pogut resoldre a temps el concurs públic que va llançar per seleccionar a l’empresa que reemplaci Abertis a l’hora de realitzar aquests treballs de conservació i manteniment, estimats en 153 milions d’euros anuals.

Per això, ha resolt encomanar-ho a Sacyr, FCC i API Movilidad, a través de ‘contractes d’emergència’ i fins que s’adjudiqui el contracte original.

Foment no ha resolt aquest contracte perquè ha estat recorregut per Abertis davant les discrepàncies que el grup i el Ministeri mantenen sobre els treballadors de la companyia que han de subrogar-se en els treballs de manteniment de les vies.

El grup d’autopistes ha pactat ja un ERE para 136 treballadors de les autopistes, el 45,3% de la seva plantilla total, els lligats a l’administració i cobrament del peatge.

Aquestes dues noves autopistes aixequen el seu peatge i tornen a l’Estat mentre segueix pendent el debat que l’Executiu pretenia llançar per consensuar un model de finançament de la xarxa de carreteres, que passa per sospesar l’eventual articulació d’una taxa per ús en tota la xarxa de 12.000 autovies del país, una de les més extenses d’Europa.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca