RESUM 2019: Els atacs dels ossos Goiat i Cachaou a bestiar

Doctor Music trasllada el festival d'Escalarre a Montmeló, on s'acaba suspenent definitivament

Publicitat

Doctor Music cancel·la el Festival d’Escalarre i confirma el seu trasllat al circuit de Montmeló, per anul·lar-lo definitivament pocs dies després al·legant les poques entrades venudes a causa del canvi de lloc. L’any 2019 segueix marcat pels atacs dels ossos Goiat i Cachaou a bestiar. El territori s’indigna i per primer cop es planteja la seva retirada del medi. L’estació d’esquí d’Espot estrena un nou telecadira i Boí Taüll arrenca la temporada amb la tranquil·litat que part del resort és adquirit per l’agència de Reus Esquiades.com. Enguany s’ha investit cap de govern d’Andorra, Xavier Espot i síndic d’Aran, Francesc Boya. També ha mort Conxita Grangé, l’última supervivent catalana del camp de concentració de Ravensbrück, nascuda a Espui, al Pallars Jussà.

27 de març: L’ACA emet un segon informe desfavorable a què el Doctor Music se celebri a Escalarre i el Govern diu que el “projecte no compleix encara els requisits necessaris”. Després de mesos d’incertesa, el 2 d’abril el Doctor Music Festival confirma el seu trasllat al circuit de Montmeló. El 12 de juny la promotora cancel·la definitivament la seva edició de retorn perquè el canvi de lloc provoca que gran part dels assistents retornessin els seus abonaments.

28 de març: La Guàrdia Civil entra a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i al Consell Comarcal de l’Alt Urgell per una causa oberta contra quatre persones per prevaricació, malversació i frau de subvencions comunitàries. La investigació està relacionada amb subvencions de la UE, fons Leader i Feder, que no s’haurien destinat al motiu pel qual es van donar. També es parla de concessions d’obres sense els contractes corresponents. Els agents requisen alguns telèfons mòbils, entre ells el de l’alcalde, Albert Batalla.

15 de maig: Xavier Espot és elegit cap de govern d’Andorra amb el suport de 17 dels 28 representants parlamentaris del Consell General. El nou executiu del Principat serà tripartit i estarà format per Demòcrates, Liberals d’Andorra i Ciutadans Compromesos. Espot es mostra favorable a incorporar als agents econòmics i socials, a més de la societat civil, en els pactes d’estat plantejats sobre l’acord d’associació amb la Unió Europea, la sostenibilitat de les pensions i la sanitat pública.

Publicitat

18 de juny: Francesc Boya d’Unitat d’Aran (UA) és investit síndic d’Aran en substitució de Carles Barrera que anuncia que deixa la política i es retira després dels mals resultats del 26-M. Ha estat 20 anys dirigint el Conselh Generau. Boya guanya les eleccions amb majoria absoluta (9 consellers) i Barrera es queda solament amb 4.

10 d’agost: Una gran esllavissada a la carretera d’Andorra (CG-1) obliga a tallar l’accés al Principat des de Catalunya. El SCT també restringeix el pas dels vehicles que es dirigien cap al Principat a l’N-145, a les Valls de Valira (Alt Urgell). L’únic accés al país s’ha de fer per la frontera franco-andorrana. L’esllavissada no provoca ferits però si desperfectes materials a un centre comercial que hi ha al davant. El 14 d’agost es restableix la circulació.

27 d’agost: Mor a Tolosa de Llenguadoc als 94 anys Conxita Grangé. És l’última supervivent catalana del camp de concentració de Ravensbrück. El president Torra lamenta la mort de Grangé i en destaca que mai va deixar d’explicar la “barbàrie feixista”. La seva família reivindica que Grangé va dedicar tota la seva vida a la difusió perquè la història no es torni a repetir. Un mes abans de la seva mort se li ret homenatge al seu poble natal, Espui, al Pallars Jussà.

30 d’agost: Finalitzen els treballs d’excavació del túnel de Tresponts, a la C-14, que estarà operatiu a finals del 2020. Les obres compten amb un pressupost de 35,4 milions d’euros i inclouen el condicionament d’un tram de tres quilòmetres. Els dos fronts d’excavació perforen des del desembre els 1,3 quilòmetres que hi ha a l’interior de la galeria principal i es troben a uns 500 metres de la boca nord.

19 de setembre: Els reiterats atacs de l’os Cachou a bestiar motiven al síndic d’Aran, Francesc Boya, a demanar la retirada immediata d’aquest exemplar. És el responsable de 5 atacs en 15 dies i demana a les administracions una reacció. Els ramaders també asseguren que senten indefensos. Mentrestant, el Govern, l’Aragó, l’Aran i l’Estat acorden millorar el protocol per espantar ossos depredadors com aquest i també Goiat.

11 d’octubre: Una empresa de reus vinculada a Esquiades.com adquireix la major part del resort de Boí Taüll. En concret la firma incorpora els hotels de Taüll i Romànic i els apartaments de La Solana, situats al Pla de l’Ermita. L’oferta presentada preveu assumir el deute de 2 MEUR a la Seguretat Social i els 53 treballadors. L’Ajuntament de la Vall de Boí considera que aquesta notícia genera “confiança i satisfacció” i que “acaba amb un període d’incertesa”.

6 de desembre: Espot inicia la temporada d’esquí amb l’estrena del nou telecadira La Roca, que dona accés a les pistes. El remuntador, que té una capacitat de transport d’unes 2.400 persones cada hora, substitueix el que es va avariar el febrer passat. Té un cost de 5,7 milions d’euros i recorre una distància d’1,7 quilòmetres. L’avaria va obligar a l’estació a improvisar la pujada d’esquiadors a pistes amb màquines trepitjaneu.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca