RESUM 2019: El focus mediàtic a la Catalunya Central

El retorn dels presos a Lledoners i la incorporació dels antics treballadors de les falses cooperatives a la plantilla de Grupo Jorge, altres temes destacats

El 31 d’octubre l’Audiència de Barcelona va condemnar per abús sexual i no per agressió cinc dels acusats de la violació en grup d’una menor a Manresa a la fàbrica abandonada de Can Vinyes. La decisió va generar una gran onada d’indignació davant l’argument dels jutges que com que la víctima estava inconscient, no s’havia produït violència ni intimidació. A banda d’aquesta violació en grup, a Manresa n’han sortit a la llum tres més. Altres temes destacats del 2019 a la Catalunya Central han estat l’accident ferroviari a l’R4 com a conseqüència d’un xoc frontal entre dos trens a Castellgalí, o el retorn dels presos a Lledoners després del judici de l’1-O. En la plana econòmica, un dels temes més destacats ha estat la incorporació a la plantilla del Grupo Jorge de les més de 1.500 persones que treballaven en falses cooperatives tant a l’escorxador osonenc de Le Porc Gourmet, com al de Mollerussa.

Publicitat

20 de gener: Un exescolta del monestir de Montserrat denuncia que va patir abusos sexuals d’un monjo quan era menor. Arran dels fets, el monestir obre una investigació interna que qualifica el monjo Andreu Soler de “depredador sexual” i de “pederasta”. Una de les noves mesures que incorpora el monestir per prevenir abusos és la creació de la figura del defensor del menor.

8 de febrer: Xoc frontal entre dos trens a Castellgalí, al Bages. Mor la conductora d’un dels combois i més de 70 persones resulten ferides. L’accident passa només dos mesos després del de Vacarisses, també a l’R4, una línia marcada per una manca d’inversions històrica.

26 de maig: ERC guanya les eleccions a Manresa per primera vegada des de fa més de 80 anys. La victòria dels republicans s’assoleix només per 10 vots de diferència respecte de Junts. A Berga, la CUP revalida la victòria tot i que sense majoria absoluta i Montse Venturós, amb 8 regidors, ha de buscar suports puntuals. A Vic, la victòria se l’endú Anna Erra, de Junts per Vic, i contra tot pronòstic suma un regidor més que li dona la majoria absoluta al consistori.

26 de juny: Els presos independentistes homes tornen a la presó de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada, després del judici celebrat al Tribunal Suprem de Madrid. A la seva arribada, custodiats en una furgoneta pels Mossos d’Esquadra i, amb la finestra oberta, saluden els concentrats que van a rebre’ls.

6 agost: Uns 1580 treballadors de Grupo Jorge passen a formar part de la plantilla després d’anys de prestar serveis als centres de treball que la firma té a Catalunya com a falsos autònoms en un primer moment, i subcontractats a través de l’empresa Axparia Trade, en una segona fase. El centre de treball més important es troba a l’escorxador Le Porc Gourmet de Santa Eugènia de Berga, a Osona. Es tracta de la regularització més important d’aquest tipus al sector carni de Catalunya.

2 d’octubre: Una empresa anuncia que vol crear a Cercs, al Berguedà, la primera planta de l’Estat que generarà electricitat a partir de la crema de residus. L’anunci desperta l’oposició de gran part de la comarca, es crea una plataforma contrària i, fins i tot, els alcaldes del Berguedà diuen ‘no’ al projecte.

3 d’octubre: Vic perd els Jutjats Penals per les condicions deficients de les instal·lacions del local del carrer Doctor Junyent. A partir d’ara, tots els judicis penals se celebren a Manresa, i això comporta un trasbals no només pels lletrats sinó també pels acusats, testimonis i les víctimes, que s’han de desplaçar fins a la capital del Bages.

3 d’octubre: Tanca la planta de Prysmian Group, l’antiga General Cable, de Manlleu i Montcada i Reixac amb 500 treballadors. Les raons que dona l’empresa són de caràcter “organitzatiu i estructural”, però els empleats denuncien una estratègia especulativa per “liquidar” la competència i quedar-se amb el monopoli del negoci del cable. Després de dies d’intenses negociacions els comitès de General Cable i Prysmian arriben a un acord que permet recol·locar 138 persones.

31 d’octubre: L’Audiència de Barcelona condemna per abús i no per agressió sexual cinc dels acusats de la violació en grup de Manresa. Argumenta que la víctima estava inconscient i que no es va produir violència ni intimidació. A més, absol dos dels acusats. A banda d’aquesta violació en grup, a Manresa n’han sortit a la llum tres més.

11 de desembre: El Bisbat de Solsona fa públic que dos capellans van abusar de vuit menors durant els anys 50 i 70. El bisbe, Xavier Novell, demana perdó a les víctimes i es compromet a seguir escoltant noves denúncies.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca