Torra situa la cultura com “una peça clau” per denunciar la injustícia

El president lliura la Medalla d'Or de la Generalitat a Anna Maria Cabré i Josep Vallverdú per les seves destacades trajectòries professionals

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha situat la cultura com “una peça clau” per denunciar la injustícia en un context de “repressió i vulneració de drets polítics”. “Creiem fermament en la unitat estratègica entre el món de la cultura i el de la política”, ha manifestat Torra en el marc del lliurament de les Medalles d’Or de la Generalitat a la demògrafa Anna Maria Cabré i a l’escriptor Josep Vallverdú. El Govern ha decidit reconèixer amb la màxima distinció honorífica a Cabré per la seva contribució al món de la demografia i la geografia i a Vallverdú per la tasca com a narrador, poeta, dramaturg, lingüista, traductor i assagista, especialment en el món de la literatura infantil.
Durant el seu discurs, el president de la Generalitat ha assegurat que la llibertat és “imprescindible” per poder dinamitzar la cultura i potenciar el talent i ha lamentat que, a Catalunya, hagi estat afectada durant molts anys per “una manca de llibertat col·lectiva”. Torra ha defensat la necessitat de “bastir el republicanisme sobre els fonaments d’una altíssima riquesa cultural”.

Publicitat

A més, i després de reconèixer els dos distingits per la “mostra de talent indiscutible” i “haver servit el país fent la feina el millor que han sabut”, citant a Mercè Rodoreda, Torra també els ha agraït la seva contribució a la defensa de la llengua catalana com a “eix vertebrador” de la societat. El president ha posat l’accent en la persecució històrica que ha patit i l’ha reivindicat com a eina de cohesió social que cal cuidar i preservar.

Torra ha acabat el seu discurs recordant que una de les guardonades l’any passat, Carme Forcadell, segueix empresonada “injustament”. Així mateix, ha reclamat un cop més la llibertat de tots els presos independentistes, que ha recordat que són “demòcrates honorables”, i ha insistit que aquest Nadal “haurien de ser a casa i han de ser lliures”.

Vallverdú i Cabré, Medalles d’Or de la Generalitat

Vallverdú, que en rebre la medalla ha assegurat que “pesa”, però perquè té “un pes immaterial i espiritual molt gran”, ha agraït el reconeixement. Durant el seu breu discurs d’agraïment, Vallverdú ha reivindicat Catalunya com a “sòlida pàtria, testimoni de segles però sempre jove” i ha afegit que és un país “digne de ser viscut i estimat”. “Demà al matí ja serem a peu d’obra, perquè aquest és un país de laboriositat, que per mi vol dir catalanitat”, ha explicat l’escriptor.

Cabré, per la seva banda, ha admès que “l’astorament” de rebre la distinció encara li dura i ha volgut remarcar que “no es tracta d’un reconeixement individual” sinó que és per totes les seves persones properes. La demògrafa ha centrat part del seu discurs en la defensa de la llengua catalana i les dificultats que, de petita, va tenir per aprendre a llegir-lo i escriure’l. Tot i això, ha destacat “tot el camí fet en setanta anys”. “Si mirem què hem fet, queda endavant molt camí per córrer i el correrem”, ha conclòs.

Durant l’acte s’han fet gloses de cada premiat. En el cas de Cabré, l’encarregat ha estat el sociòleg i periodista Salvador Cardús i en el cas de Vallverdú l’ha fet la filòloga Carme Vidal. Mentre que Cardús ha remarcat que l’obra de Cabré “és una teoria viva” i “completa de país” que fa que a la guardonada “no només se l’hagi de llegir, sinó sobretot escoltar”, Vidal ha volgut posar en valor les traduccions de l’escriptor i ha assegurat que una qualitat que té Vallverdú és que “no defalleix”. “La seva obra sobreviurà”, ha augurat. Per la seva banda, el secretari del Govern, Víctor Cullell, ha llegit els decrets de concessió. A la celebració hi ha hagut actuacions musicals a càrrec de Jordi Molina, intèrpret de tenora i compositor, i de la cantautora Meritxell Gené.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca