Els 16M€ que el Govern recaptava amb la taxa audiovisual s’inclouran en el pressupost per al 2020

La conselleria d'Economia treballa en paral·lel per recuperar el tribut tombat pel TC a les operadores d'Internet

Publicitat

El Tribunal Constitucional va tombar a mitjans del 2017 l’impost que la Generalitat cobrava a les operadores d’Internet, coneguda com el cànon digital, i que servia per finançar el sector audiovisual català. Des de llavors, la partida per finançar projectes de cinema català ja no arriba a un sector que, segons l’Acadèmia del Cinema Català, viu “una situació dramàtica”. Per pal·liar-ho, el Departament de Cultura, de la mà de l’ICEC, ha aprovat incloure en l’avantprojecte de pressupostos del 2020 una partida de 16 milions d’euros per cobrir-ne el buit. Així ho ha avançat a l’ACN el director de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), Miquel Curanta, que precisa que la partida quedarà supeditada a l’aprovació dels comptes l’any que ve. En paral·lel, fonts de la conselleria d’Economia han confirmat a l’ACN que treballen per recuperar la taxa a través d’un nou tribut.

Curanta manifesta que el primer que s’ha d’entendre i assumir és que la taxa audiovisual està suspesa pel TC i “no hi ha recurs possible. La taxa que es va aprovar no té més recorregut”, sentencia. Per aquest motiu, l’ICEC i el Departament Economia han acordat incloure, en l’avantprojecte de pressupost del 2020, els diners que provenien de la taxa als comptes de l’Institut Català de les Empreses Culturals. “En el pressupost de l’ICEC, en cas que s’aprovin els comptes al Parlament, incorporarà 16 milions”. Uns diners que no vindran de cap taxa específica, sinó que serà inversió de la Generalitat i més en concret de l’ICEC i que “aniran destinats allà on anaven els diners de la taxa”. Es destinaran a les diverses línies que té l’ICEC en audiovisual que inclou cinema, tv-movies, documentals, curtmetratges i cinemes d’animació.

El responsable de l’ICEC declara que Economia ha entès “des del primer moment” que aquests diners són “una necessitat fonamental pel sector audiovisual que és una industria molt creixent a tot arreu i no poden faltar aquests recursos”. Celebra que si l’any que ve hi ha pressupost, l’ICEC recuperarà la capacitat que tenia el 2017 per a fer front a projectes que tenen relació amb l’audiovisual, la cultural digital i amb les arts visuals. “Serà un any de posar-nos al dia”, afirma.

Curanta detalla que la proposta d’augmentar la inversió audiovisual ha estat finalment incorporant aquests 16 milions d’euros als comptes del 2020, “davant la dificultat que implica dissenyar un altre model de taxa, que, a més, tingui garanties que no tornarà a ser suspesa”.

Publicitat

En paral·lel, fonts de la conselleria d’Economia han confirmat a l’ACN que treballen per recuperar la taxa via impost. Amb tot, el departament liderat per Pere Aragonès constata la dificultat de fer possible l’impost sobre les operadores després que el TC l’anul·lés.

Necessitat de coproductors

Per altra banda, Curanta manifesta que el problema que hi ha al cinema català és que en el moment de tirar endavant projectes es necessiten més coproductors. “Un film d’un pressupost molt alt, la nostra aportació és gairebé minoritària i tenim llavors poc marge de decisió pel que fa on s’inscriu el film, en quina llengua es roda i quines condicions tindrà”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca