Un 76,4% de la població de Catalunya usa el català en algun moment i el 93,2% ho fa amb el castellà

El 72,6% de la població de l'àmbit metropolità fa ús el català, quatre punts menys que a la resta de Catalunya

El 72,6% de la població de l’àmbit metropolità fa ús del català en algun grau, el 44% l’usa molt, força o mitjanament i el 27,6%, el parla molt o força. Segons les dades desgregades de l’enquesta d’usos lingüístics de la població de 2018, l’ús global de Barcelona ciutat, l’Hospitalet de Llobregat, el Barcelonès Nord, el Baix Llobregat (Nord i Sud), el Vallès Occidental, el Vallès Oriental i el Maresme és cinc punts inferiors al total de Catalunya. Un 76,4% de la població de Catalunya usa el català en algun moment i el 93,2% ho fa amb el castellà. Els percentatges són diversos dins l’àmbit metropolità, amb xifres com la del Vallès Oriental, comarca que més utilitza el català (79,7%) i l’Hospitalet de Llobregat, localitat que menys (55,2%).

Publicitat

Els resultats específics metropolitans s’han donat a conèixer aquest divendres per part de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i l’Institut d’Estadística de Catalunya. L’anàlisi és part de l’enquesta d’usos lingüístics de la població de Catalunya 2018 que es van donar a conèixer al juliol.

La directora general de Política Lingüística s’ha reunit amb els responsables dels 14 centres del Consorci per a la Normalització Lingüística de l’Àmbit Metropolità per aprofundir en els resultats i en noves estratègies.

A la ciutat de Barcelona un 30% de la població l’usa molt o força i el 74% en fa algun ús (16,9% mitjanament i 27,1% poc). Al Baix Llobregat Nord i al Vallès Occidental en fan un ús més intensiu, al voltant del 30% i les que en fan algun ús arriba al 75%.

Les zones amb menys ús són l’Hospitalet de Llobregat, on el 13,5% l’usa molt o força i arriba al 55,2% amb els qui en fan usos esporàdics; el Baix Llobregat Sud, on el 14,7% l’usa molt o força i arriba al 63,4% amb els qui en fan usos esporàdics; i el Barcelonès Nord on el 15,9% l’usa molt o força i el 61,1% en fa algun ús.

A l’altre extrem, al Maresme (41,6%) i al Vallès Oriental (37,5%) l’usen molt o força i el 79,4% i el 79,7% en fan un ús menys intensiu, respectivament.

Coneixement de la llengua

En les comarques metropolitanes, un 93,8% de la població de 15 anys i més entén el català, un 78,4% el sap parlar (poc més de 3.200.000 persones), un 83,6% el sap llegir i un 61,8% el sap escriure (més de 2.500.000 persones). Des del 2013, com a tot Catalunya, creixen més les competències d’escriure i llegir que les de parlar i entendre. També ha pujat 5 punts l’habilitat de saber escriure’l i 3 punts la competència de llegir-lo.

Pel que fa a qüestions demogràfiques, l’any 2003 la població nascuda a l’estranger representava un 9,5 % sobre el conjunt de l’Àrea Metropolitana i el 2018 representa un 18,4 %.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca