El Govern i els comuns redueixen 10 trams de bonificacions

Es donaran en successions de segones residències i actius

Publicitat

L’acord entre el Govern i els comuns en fiscalitat redueix les bonificacions impositives en les herències de segones residències i actius en 10 trams de manera progressiva, començant per les que tenen una base imposable de 100.000 euros, que passen d’una bonificació de 99% a una del 60%.

Les bonificacions “beneficien sobretot les herències de més de 200.000, que representen poc més del 10% de les declaracions”, han explicat a Europa Press fonts de les negociacions.

Les mateixes fonts expliquen que, amb la nova taula, les herències amb base imposable de 200.000 euros passen del 98% de bonificació al 57,5%; les de 300.000, del 97% al 55%; i les de 500.000 passen del 94,20% al 51,00%.

Les herències amb base imposable de 750.000 euros passen de 89,47% al 47,33%; les d’1 milió d’euros passen del 84,60% al 44,25%; les d’1,5 milions passen de 76,40% al 39,50%; les de 2 milions passen de 69,80% a 35,88%; les de 2,5 milions passen del 63,84% al 32,70% i, finalment, les de més 3 milions passen del 57,37% al 28,92%.

Publicitat

D’aquestes modificacions queden exempts els menors d’edat i les vídues i vidus; i per a les persones que hereten l’habitatge habitual del difunt, es manté la reducció vigent, és a dir, que tampoc afecta aquesta modificació, sempre que l’habitatge no superi els 500.000 euros del valor cadastral multiplicat per un coeficient, que l’eleva per sobre del valor de mercat.

En el capítol d’ingressos, l’acord preveu aconseguir per a les arques catalanes 540 milions d’euros anuals, dels quals 190 provenen de la modificació de l’impost de successions a través de la reducció de la bonificació de la quota.

Una altra de les mesures adoptades en la modificació d’aquesta taxa és la recuperació dels coeficients multiplicadors per patrimoni preexistent, és a dir, tenir en compte el patrimoni de la persona que rep l’herència “perquè no és el mateix rebre-la si no es té res que si es té un patrimoni important”.

L’acord entre l’executiu català i els comuns recupera aquesta mesura que va eliminar el Govern d’Artur Mas, amb Andreu Mas-Colell al capdavant de la cartera d’Economia.

Així, un fill que heretava 5 milions en euros o en accions d’una empresa, abans hauria pagat 843.500 euros, prop d’un 17%, i amb el canvi pagaria 1.210.800 euros, poc més del 24%; però, si comptés amb un patrimoni preexistent de 5 milions d’euros, pagaria 1.453.000.

En altres comunitats com Andalusia pagaria 13.700 euros, un 0,28% del que hereta, o 16.500 euros si tingués 5 milions d’euros preexistents; i a Madrid pagaria 16.200 euros, un 0,32%, o 19.500 euros si tingués 5 milions prèviament.

Patrimoni empresarial

Una altra de les novetats de les modificacions que recull l’acord entre totes dues parts és que les persones que optin per aplicar-se la reducció del patrimoni empresarial no puguin aplicar-se la bonificació a la resta de l’herència –a les propietats, actius i líquid, per exemple–.

Aquesta mesura afecta un espai on estan “les grans borses de patrimoni, on moltes vegades s’inclouen propietats com a part de l’empresa que no ho són”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca