El TC alerta que el Parlament s’ha situat en una “inacceptable via de fet”

La sentència afirma que les resolucions sobre autodeterminació i reprovació del Rei pretenen "de nou" cancel·lar la Constitució i l'Estatut

Publicitat

L’argumentari que el Tribunal Constitucional (TC) aporta a la sentència unànime que anul·la les resolucions del Parlament sobre autodeterminació, independència i reprovació del rei Felip VI alerta que la cambra catalana “s’ha situat per complet al marge del dret” i “ha entrat en una inacceptable via de fet”. El TC raona que el Parlament “ha tornat a incidir en la vulneració de l’ordre constitucional i estatutari” i acorda notificar “personalment” la decisió al president de la cambra, Roger Torrent, i a la resta de membres de la Mesa, advertint-los del “deure” de complir la sentència i de les “responsabilitats eventuals, inclosa la penal, en què poguessin incórrer en cas d’incompliment”.

El tribunal aprecia que el contingut de la resolució és “objectivament contrari” a la Constitució i subratlla que la cambra catalana ho sabia “abans de procedir a debatre i votar el ple del 25 de juliol del 2019” en virtut d’una sentència anterior del mateix TC que versava sobre fets similars.

Per tant, el TC entén que el Parlament ha desatès “els pronunciaments reiterats i advertències” que ja li ha fet i que el que pretenia “de nou” era cancel·lar “de fet, al territori de Catalunya i per a tot el poble català, la vigència de la Constitució, de l’Estatut d’Autonomia i de qualsevol regla de dret que no s’avingués o acomodés al dictat de la seva voluntat”.

El TC també considera que la sentència no suposa “de cap manera” una restricció “il·legítima” de l’autonomia parlamentària ni “compromet” l’exercici del dret de participació dels representants polítics, sinó que és la “conseqüència obligada” de la submissió a la Constitució de tots els poders públics.

Publicitat

I recorda que l’autonomia parlamentària no pot “servir de pretext” perquè la “cambra autonòmica” es consideri “legitimada per atribuir-se la potestat de vulnerar l’ordre constitucional” ni “erigir-se en excusa per defugir el compliment de les resolucions” d’aquest tribunal.

Finalment, el TC indica que no ha admès ser part del litigi Elsa Artadi i 31 diputats més per “manca de legitimació”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca