El TC alerta que el Parlament s’ha situat en una “inacceptable via de fet”

La sentència afirma que les resolucions sobre autodeterminació i reprovació del Rei pretenen "de nou" cancel·lar la Constitució i l'Estatut

L’argumentari que el Tribunal Constitucional (TC) aporta a la sentència unànime que anul·la les resolucions del Parlament sobre autodeterminació, independència i reprovació del rei Felip VI alerta que la cambra catalana “s’ha situat per complet al marge del dret” i “ha entrat en una inacceptable via de fet”. El TC raona que el Parlament “ha tornat a incidir en la vulneració de l’ordre constitucional i estatutari” i acorda notificar “personalment” la decisió al president de la cambra, Roger Torrent, i a la resta de membres de la Mesa, advertint-los del “deure” de complir la sentència i de les “responsabilitats eventuals, inclosa la penal, en què poguessin incórrer en cas d’incompliment”.

Publicitat

El tribunal aprecia que el contingut de la resolució és “objectivament contrari” a la Constitució i subratlla que la cambra catalana ho sabia “abans de procedir a debatre i votar el ple del 25 de juliol del 2019” en virtut d’una sentència anterior del mateix TC que versava sobre fets similars.

Per tant, el TC entén que el Parlament ha desatès “els pronunciaments reiterats i advertències” que ja li ha fet i que el que pretenia “de nou” era cancel·lar “de fet, al territori de Catalunya i per a tot el poble català, la vigència de la Constitució, de l’Estatut d’Autonomia i de qualsevol regla de dret que no s’avingués o acomodés al dictat de la seva voluntat”.

El TC també considera que la sentència no suposa “de cap manera” una restricció “il·legítima” de l’autonomia parlamentària ni “compromet” l’exercici del dret de participació dels representants polítics, sinó que és la “conseqüència obligada” de la submissió a la Constitució de tots els poders públics.

I recorda que l’autonomia parlamentària no pot “servir de pretext” perquè la “cambra autonòmica” es consideri “legitimada per atribuir-se la potestat de vulnerar l’ordre constitucional” ni “erigir-se en excusa per defugir el compliment de les resolucions” d’aquest tribunal.

Finalment, el TC indica que no ha admès ser part del litigi Elsa Artadi i 31 diputats més per “manca de legitimació”.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca