Els comuns aprofiten l’acord pressupostari per pressionar per una investidura abans de festes

Albiach reclama a Torra i Sánchez "estar a l'alçada"

Publicitat

La presidenta del grup parlamentari de Catalunya en Comú Podem (CatECP), Jéssica Albiach, ha assegurat que “hi ha una possibilitat real que abans que acabi l’any hi hagi govern” i ha reclamat a ERC que sigui “valenta”. En declaracions a Catalunya Ràdio, Albiach ha afirmat que hi ha “contactes a tots els nivells” i s’ha mostrat “convençuda” que hi haurà investidura. Ha apuntat que quan ERC ha estat a la cruïlla “no sempre ha escollit la millor opció” però ha confiat que aquest cop “sí es mullarà” i “no es deixarà portar per la pressió” de JxCAT. D’altra banda, ha esperat que el president del Govern, Quim Torra, i el del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, estiguin “a l’alçada” amb motiu de la trucada d’aquest dimarts.

Sobre aquesta trucada, ha afirmat que “només depèn d’ells dos” que estigui plena de contingut i no sigui ni estèril ni inútil. En aquest sentit, ha afirmat que la gent “està farta de soroll mediàtic” i de “culebrot” i els ha instat a parlar i “començar a desbloquejar la situació”.

Sobre la investidura, també ha dit que és de Sánchez la “primera responsabilitat” d’aconseguir un acord per a la investidura però ha afirmat que cadascuna de les parts “està posant el millor” per assolir l’acord. En aquest sentit, ha interpel·lat ERC i ha dit que no pot quedar “segrestada” pel seu soci de govern a Catalunya.

Pressupostos al febrer o març

Publicitat

D’altra banda, Albiach ha valorat positivament l’acord anunciat aquest dilluns amb el Govern sobre ingressos i ha explicat que si les negociacions continuen l’executiu podria aprovar els comptes generals al gener i passarien pel Parlament per ser aprovats entre febrer i març. Ara per ara, ha afirmat que es produeixen “unes quantes reunions” per setmana perquè “no hi ha temps a perdre”.

Després d’acordar la rebaixa de les taxes universitàries, els comuns estan centrant ara la negociació en sanitat i educació. En el primer apartat, Albiach ha situat la reducció de les llistes d’espera i la contractació de 850 nous professionals com a prioritats. A més, ha reclamat una partida per a l’atenció als menors estrangers no acompanyats i inversió en dependència.

Sobre l’acord d’ingressos, ha assegurat que la reforma fiscal anunciada aquest dilluns no és la que ells farien però que és un “pas substancial” resultat d’una “negociació que ha estat difícil”. “Però òbviament encara hi ha recorregut”, ha declarat.

Ha negat que aquesta reforma fiscal acabi perjudicant Catalunya i ha assegurat que aquesta és compatible amb continuar reclamant una reforma del sistema de finançament. una flexibilització de l’objectiu de dèficit i la reclamació dels deutes d’inversió pendents de l’Estat.

En aquest sentit, ha insistit que el fet que Unides Podem estigui al govern espanyol “no és només garantia de diàleg sinó també de polítiques públiques” i de plantejar la “plurinacionalitat” de l’Estat.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca