El Govern inicia la tramitació de la Llei de la Transició Energètica de Catalunya

El departament d’Empresa i Coneixement posa a consulta pública un primer esborrany que identifica 6 eixos estratègics i 20 estratègies per assolir la descarbontzació de l’economia i la societat l’any 2050

El departament d’Empresa i Coneixement ha iniciat la tramitació de la Llei de la Transició Energètica de Catalunya i de transformació de l’Institut Català d’Energia (ICAEN) en l’Agència Catalana d’Energia, mitjançant l’obertura del procés de consulta pública prèvia. El departament ha publicat a la web tota la documentació, i l’ha remès a les prop de 140 entitats i agents socials que formen part de la Taula del Pacte Nacional per a la Transició Energètica, als partits polítics i als membres del Consell Assessor de l’Institut Català d’Energia (ICAEN). Tots els ciutadans i les entitats que ho desitgin ja poden fer-hi les seves aportacions per tal de rebre el màxim nombre d’idees i propostes per començar a treballar en la redacció de l’avantprojecte de Llei. La norma ha d’establir els principis legislatius de la política energètica catalana a llarg termini, amb la voluntat d’assolir un model energètic totalment basat en les energies renovables l’any 2050.

Publicitat

L’objectiu d’aquesta consulta pública és generar un procés participatiu i obert, que permeti copsar i reflectir l’opinió de la ciutadania en la lluita contra el canvi climàtic, i que culmini amb l’aportació tant d’idees i propostes generals com d’accions i mesures concretes. Així, l’esborrany proposat és només un punt de partida que ha de contribuir a centrar el debat, i en les posteriors fases de la tramitació de la norma, s’analitzarà la viabilitat de totes les aportacions que es rebin, i es buscarà la forma adequada d’articular-les dins del text definitiu.

La nova llei pretén definir i dotar d’estabilitat la política energètica del país, tot donant cobertura legal a les accions i mesures que han de permetre descarbonitzar l’economia i la societat catalanes i, al mateix temps, garantir la qualitat del subministrament energètic. Per això, l’esborrany que se sotmet a consulta pública prèvia identifica 6 eixos estratègics d’actuació: Garantir l’abastament energètic de Catalunya i la seva qualitat i fiabilitat, garantir el dret fonamental d’accés a l’energia i la defensa dels drets dels consumidors, assolir el màxim nivell d’estalvi i eficiència energètica, democratitzar l’energia, maximitzar l’ús de les fonts d’energia renovables, fonamentalment les autòctones, fomentar la recerca i la innovació energètiques.

Aquests eixos es despleguen mitjançant 20 estratègies, que van des de l’apoderament del ciutadà fins a l’electrificació de la demanda, passant per la digitalització de les xarxes, la promoció de l’economia circular o la lluita contra la pobresa energètica. El conjunt d’aquestes estratègies han de convertir Catalunya en una economia i una societat de baixa intensitat en el consum de recursos materials, baixa intensitat energètica i neutralitat carbònica, i per tant fer possible el compliment dels objectius establerts en la Llei del Canvi Climàtic i la descarbonització de l’economia l’any 2050.

Una agència per exercir la governança del canvi de model energètic

Per gestionar totes aquestes actuacions, la llei preveu la transformació de l’Institut Català d’Energia (ICAEN) en l’Agència Catalana d’Energia, amb l’objectiu de disposar de les eines i capacitats necessàries per exercir la governança, control i coordinació de totes les polítiques del Govern relacionades amb l’energia. L’Agència tindrà competències plenes en els àmbits clau associats a la transició energètica, com ara la mobilitat elèctrica, l’autoconsum o les energies renovables, i a més també haurà d’assumir les labors d’acompanyament dels diferents sectors d’activitat en el seu camí cap a la descarbonització i de facilitació de la participació ciutadana en la configuració del nou model.

La nova Llei de la Transició Energètica s’insereix en el conjunt d’actuacions que el Govern està duent a terme per fer front al canvi climàtic. Així, després de la declaració de l’emergència climàtica el passat mes de maig, el Govern ha impulsat mesures com l’aprovació d’un decret-llei de mesures urgents per al canvi climàtic –ja convalidat pel Parlament de Catalunya– i l’impuls a les energies renovables, que facilita la instal·lació d’instal·lacions eòliques i fotovoltaiques al territori i fomenta l’autoproducció, i ha posat en marxa línies d’ajuts per a la mobilitat elèctrica i per a l’estalvi i l’eficiència energètica a la indústria dotades amb 58 milions d’euros, entre d’altres.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes