La UOC i la UAB Impulsen una tecnologia amb bitcoins per a facilitar la venda d’art digital i protegir-ne l’autoria

BArt pot facilitar la compra i venda d'art digital sense intermediaris

Publicitat

La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han definit una tecnologia per a protegir l’autoria d’obres digitals com ara cançons o pel·lícules i facilitar-ne la compra i la venda gràcies al bitcoin, la primera moneda virtual descentralitzada. La tecnologia anomenada BArt està basada en criptografia, crea xifres o codis per a mantenir continguts com a confidencials i també permet signar documents digitalment i assegurar-ne la integritat i l’autenticació. La proposta dels investigadors impedeix la còpia il·legítima d’obres digitals i proporciona seguretat a les operacions entre compradors i venedors sense necessitat d’intermediaris.

Cristina Pérez-Solà, investigadora dels Estudis d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la UOC, juntament amb Jordi Herrera, investigador del Departament d’Enginyeria de la Informació i de les Comunicacions de la UAB, han publicat l’article on expliquen la tecnologia BArt a la revista científica ‘Concurrency and Computation: Practice and Experience’.

Es tracta d’una “capa per sobre de la tecnologia de bitcoin, que n’aprofita tots els avantatges, com ara el funcionament basat en un registre comptable distribuït, públic i transparent, en què totes les transaccions són públiques”, apunta Pérez-Solà. A més, BArt proporciona traçabilitat, ja que els artistes poden fer un seguiment de les seves obres d’art, i seguretat, perquè els propietaris dels actius poden demostrar criptogràficament la seva propietat i així fer pràcticament impossible la suplantació. Una altra de les seves fortaleses és evitar la censura, ja que “tecnològicament no hi ha cap manera de prohibir les obres ni d’evitar les transaccions entre artistes i compradors”, puntualitza la investigadora de la UOC.

La tecnologia també destaca per la seva descentralització, ja que no hi ha cap autoritat central encarregada del sistema, com podrien ser els bancs en el cas d’operacions amb divises. Aquesta característica, segons els investigadors, ajuda a “democratitzar el mercat de l’art, atès que el sistema proposat pot ser útil tant per a artistes consolidats com per als emergents per a comercialitzar les seves obres, perquè no és necessari cap intermediari per a la distribució o la comercialització”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca